Olej palmowy czerwony, czy również szkodliwy?

Czerwony olej palmowy 

Ostatnio dużo się mówi o szkodliwości oleju palmowego. Jednak w tych informacjach brak jest precyzji.

Olej palmowy tłoczony jest z owoców i zmielonych nasion palmy oleistej (Elaeis Guineensis). Nierafinowany ma kolor pomarańczowoczerwony. Wówczas jest doskonałym źródłem kompletnej witaminy E, zawiera karotenoidy, antyoksydanty oraz koenzym Q10.
Po rafinacji olej palmowy zmienia kolor na biały lub żółty. Podczas obróbki termicznej pozbawiany jest wszystkich składników odżywczych i witamin. Olej palmowy biały jest tani, łatwo dostępny, ma długi okres trwałości i można przechowywać go w temperaturze pokojowej – dlatego jest atrakcyjny dla firm spożywczych.

Olej palmowy czerwony tłoczony na zimno to:

  • bogactwo karotenoidów: regularnie spożywany nadaje skórze wspaniały odcień, ma 10 razy więcej karotenu niż marchewka i 30 razy więcej niż pomidor,
  • codzienne stosowanie w okresie letnim pozwala zachować piękną opaleniznę na dłużej
  • źródło naturalnej witaminy E, znanej jako Witamina Młodości, która opóźnia procesy starzenia się, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników,
  • bogate źródło koenzymu Q10; dzięki procesowi tłoczenia na zimno, starannie dobranych owoców z upraw ekologicznych, bio olej palmowy czerwony zachowuje naturalny, nie przetworzony koenzym Q10, który wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego, zdrowe dziąsła i zęby, pozwala zachować gładką skórę bez zmarszczek oraz chroni naczynia krwionośne i błony komórkowe przed wolnymi rodnikami.
  • silny antyoksydant, który zwiększa odporność organizmu,
  • skutecznie chroni skórę przed promieniowaniem UV,
  • wpływa na poprawę wzroku.

Polecamy także lekturę: Bruce Fife „Cud oleju palmowego“.