Papryka konserwowa
 

SKŁADNIKI:

ZALEWA:

  • 4 szklanki wody,
  • 1 szklanka octu,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 łyżka soli.

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy. Do każdego słoika wkładamy zioła i pokrojoną paprykę. Do garnka wrzucamy składniki zalewy i gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoika, zakręcamy słoik (dbając o to, by zarówno pokrywka, jak i rant słoika były suche) i odwracamy do góry dnem.

 

 

Słoiki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Można powiedzieć, że gotowe, ale najlepiej poczekać 3 tygodnie, aż wszystkie smaki się połączą. A po tym czasie…wystarczy kromka razowca z pasztetem, do tego papryka marynowana. Cieknie ślinka ;-)?

Smacznego!

Inne przepisy w tej kategorii: https://zakreconysloik.com.pl/pl/blog/category/Przetwory/14