SKŁADNIKI:
- 8 czerwonych papryk,
- Ziele angielskie po 3 sztuki na słoik,
- Pieprz czarny ziarna po 1 sztuce na słoik,
- Listek laurowy po 1 sztuce na słoik,
- Ziarna kolendry po ¼ łyżeczki na słoik,
- 8 słoików 0,3 l,
ZALEWA:
- 4 szklanki wody,
- 1 szklanka octu,
- ½ szklanki cukru,
- 1 łyżka soli.
PRZYGOTOWANIE:
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy. Do każdego słoika wkładamy zioła i pokrojoną paprykę. Do garnka wrzucamy składniki zalewy i gotujemy. Gorącą zalewę wlewamy do słoika, zakręcamy słoik (dbając o to, by zarówno pokrywka, jak i rant słoika były suche) i odwracamy do góry dnem.
Słoiki przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ostygnięcia. Można powiedzieć, że gotowe, ale najlepiej poczekać 3 tygodnie, aż wszystkie smaki się połączą. A po tym czasie…wystarczy kromka razowca z pasztetem, do tego papryka marynowana. Cieknie ślinka ;-)?
Smacznego!
Inne przepisy w tej kategorii: https://zakreconysloik.com.pl/pl/blog/category/Przetwory/14