Pasztet z czerwonej soczewicy

Jeśli jesteście objedzeni po Świętach, imprezach Sylwestrowych i nie możecie już patrzeć na mięso, pieczenie, bigosy, szynki, mam dla Was lekką i zdrową alternatywę – pasztet z soczewicy.

Pracę można podzielić na 2 dni i soczewicę oraz kaszę jaglaną ugotować dzień wcześniej. W przepisie użyłam soczewicy czerwonej, która jest łatwiej przyswajalna przez nasz organizm i zawiera aż 25g białka na 100g produktu. Do pasztetu można wykorzystać również soczewicę zieloną. Przepis pochodzi ze strony Jadłonomia.

Pasztet z czerwonej soczewicy 

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni razem z liściem laurowym, zielem angielskim, ziarnem jałowca i goździkami. Gdy cebula się przyrumieni, wrzucić ją bez przypraw do ugotowanej oraz ostudzonej kaszy jaglanej i soczewicy. Do warzyw dodać olej, sos sojowy oraz pozostałe przyprawy i zblendować na gładką masę. Całość można doprawić do smaku dodatkowo solą i pieprzem.

Formę posmarować tłuszczem (użyłam okrągłego naczynia ceramicznego, ale można wykorzystać foremkę keksową – wtedy pasztet bardziej się przypiecze, bo mój wyszedł dosyć jasny). Wlać 2/3 masy, wcisnąć śliwki suszone w całości i przykryć resztą masy.

Pasztet należy piec w temperaturze 180° C przez 45 min. Najlepiej smakuje na następny dzień.

Smacznego!