Pieczone warzywa to idealny dodatek do niedzielnego obiadu ale nie tylko.
Poniżej zamieszczamy przepis na naprawdę smaczne warzywa. Mogą posłużyć jako zdrowa kolacja lub dodatek do obiadu.
SKŁADNIKI:
- ziemniaki ekologiczne ,
- marchew ekologiczna,
- korzeń pietruszki świeżej BIO,
- seler świeży BIO,
- oliwa z oliwek,
- Eko pieprz czarny mielony,
- sól kłodawska różowa,
- Eko przyprawa prowansalska.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa obrać i pokroić w grube paski (takie grube fryty), ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie polać je obficie oliwą z oliwek, posypać świeżo zmielonym pieprzem, solą i ziołami prowansalskimi. Na koniec zalewamy wszystko wrzącą wodą. Woda powinna zakryć warzywa, w trakcie pieczenia jednak wyparuje.
Blachę włożyć do piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni C przez 1 godzinę.
Możemy również użyć również innych warzyw, np. buraczków :-).