Ryż nie musi być nudny! Oto pilaw...
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki masła Ghee,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- 100 g śliwek suszonych,
- 100 g orzechów włoskich,
- 50 g orzechów brazylijskich lub pistacji,
- 1 szklanka ryżu,
- 0,5 litra bulionu (0,5 l wody+1/2 kostki bulionu) zagotować,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu cejlońskiego,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego,
- Szczypta pieprzu,
PRZYGOTOWANIE:
Pokrój składniki w kostkę. W międzyczasie rozgrzej na patelni masło i oliwę. Cebulę i czosnek smaż 3-4 minuty, aż zmięknie. Następnie dodaj cynamon, kolendrę oraz kmin i dalej smaż wszystko przez 1 minutę, aż przyprawy zaczną uwalniać aromat. Teraz dodaj śliwki i ryż, po czym dokładnie wymieszaj. Następny w kolejce do dodania jest bulion. Doprowadź wszystko do wrzenia i zmniejsz temperaturę. Przykryj i gotuj przez 15-20 minut aż ryż zmięknie, a płyn zostanie wchłonięty.
Propozycja podania: podawaj sam ryż lub z kotlecikiem i sałatą:
Smacznego!