Dzisiejsza propozycja to…
Lekkie ciasto, a kawa pasuje do niego idealnie!
Składniki:
- 4 jajka,
- 125 g masła,
- 1,5 szklanki cukru,
- 1 cukier waniliowy,
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej,
- szczypta soli,
- szczypta mielonego cynamonu,
- 50 g mielonych migdałów,
- płatki migdałowe do posypania ciasta,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 0,5 kg śliwek węgierek,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej.
Przygotowanie:
Jajka rozbić i rozdzielić. Masło, 0.5 szklanki cukru, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na puszystą masę.
Osobno zmieszać mąkę, sól, cynamon, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Następnie przesypać do już ubitej masy i całość połączyć.
Ciasto rozłożyć na spodzie oraz wokół kołnierza blaszki. Wstawić do lodówki.
Śliwki podzielić na drobne kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Białka z z pozostałym cukrem ubić na pianę i wymieszać ze śliwkami. Całość rozłożyć na cieście oraz posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok. 35 min. w temperaturze 170°. Następnie wyłączyć piekarnik pozostawiając ciasto w środku, aby “wysuszyć” bezę.