Placek ze śliwkami

Dzisiejsza propozycja to…

Lekkie ciasto, a kawa pasuje do niego idealnie!

Składniki:

Przygotowanie:

Jajka rozbić i rozdzielić.  Masło, 0.5 szklanki cukru, cukier waniliowy i żółtka utrzeć na puszystą masę.
Osobno zmieszać mąkę, sól, cynamon, mielone migdały oraz proszek do pieczenia. Następnie przesypać do już ubitej masy i całość połączyć.
Ciasto rozłożyć na spodzie oraz wokół kołnierza blaszki. Wstawić do lodówki.
Śliwki podzielić na drobne kawałki i wymieszać z mąką ziemniaczaną.
Białka z  z pozostałym cukrem ubić na pianę i wymieszać ze śliwkami. Całość rozłożyć na cieście oraz posypać płatkami migdałowymi.
Piec ok. 35 min. w temperaturze 170°. Następnie wyłączyć piekarnik pozostawiając ciasto w środku, aby “wysuszyć” bezę.

 

SMACZNEGO!