Sezon na dynię trwa w najlepsze.
Dzisiaj chciałam zaproponować placki z dyni. To kolejny sposób wykorzystania pure z pieczonej dyni, na który przepis podawałam tutaj.
SKŁADNIKI:
- 0,5 szkl. mąki pszennej tortowej Typ 480 BIO,
- 0,5 szkl. mąki gryczanej pełnoziarnistej,
- 0,5 łyżeczki bezglutenowej sody oczyszczonej,
- 1 łyżeczka Eko cynamonu cejlnońskiego,
- 0,5 łyżeczki mielonego Eko imbiru,
- szczypta białej soli kłodawskiej,
- 1 szkl. pure z upieczonej dyni,
- 1 jajko,
- 0,5 szkl. jogurtu naturalnego 2%,
- olej roślinny do smażenia (użyłam oleju kokosowego bezwonnego BIO).
PRZYGOTOWANIE:
Mąkę przesiać i dokładnie wymieszać z pozostałymi suchymi składnikami. Dodać jajko, jogurt i pure z dyni. Całość dokładnie wymieszać.
Na rozgrzanej patelni, z dodatkiem tłuszczu smażyć małe placuszki. Z podanej porcji wychodzi ok. 15 mniejszych placków.