Tort bezowy

Zdjęcie tego tortu bezowego pojawiło się na naszym Facebooku jakiś czas temu. Poniżej publikujemy przepis. Nie zrażajcie się przydługą recepturą. Wszystko jest dokładnie opisane dzięki czemu nie może się nie udać.

Przepis na pyszny tort bezowy

SKŁADNIKI NA SPODY BEZOWE:

  • 6 białek (jaja powinny mieć temperaturę pokojową dzięki temu piana ubije się idealnie na tzw. zapałkę),
  • szczypta soli,
  • 300g drobnego cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (lub jasnego octu winnego).

SKŁADNIKI NA KREM KAWOWY:

Wszystkie składniki na krem powinny być mocno schłodzone

  • 250g serka mascarpone,
  • 250ml śmietany kremówki 36%,
  • 1-2 łyżki bardzo mocnej czarnej kawy (espresso lub 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 1 łyżce gorącej wody; w wersji dla dzieci może być kawa inka lub niesłodzone kakao),
  • 1 spora garść orzechów włoskich,
  • 1 spora garść daktyli bez pestek.

PRZYGOTOWANIE SPODÓW:

Orzechy i daktyle posiekać dosyć grubo i dokładnie wymieszać tak, by daktyle nie zbiły się w jedną kulę. Przygotować 2 kawałki papieru do pieczenia i na każdym odrysować koło wielkości spodu tortu. Można w tym celu użyć spodu tortownicy lub talerza, na którym tort będzie podawany. Ja upiekłam spody o mniejszej średnicy. Zmieściły się na jednej blaszce do pieczenia, a sam tort był wyższy. Jeśli chcecie upiec większy tort, blaty należy piec na oddzielnych blaszkach na dwóch poziomach w piekarniku. Rozbić jaja tak, by oddzielić białka od żółtek. Aby piana się udała i była sztywna, do białek nie może się dostać ani skrawek żółtka, a miska, w której ubijamy białka musi być czysta i całkowicie sucha. Żółtka w tym cieście nie będą potrzebne. Można je wykorzystać np. do kruchego ciasta, ajerkoniaku lub sosu carbonara. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać bardzo powoli cukier nie przerywając ubijania. Pianę należy ubijać tak długo, aż będzie gładka, lśniąca i bardzo sztywna (przekrojona trzonkiem łyżki zachowuje wyraźną linię cięcia). Ten etap przygotowania tortu jest najistotniejszy. Zbyt krótkie ubijanie piany może spowodować, że beza po upieczeniu będzie miękka i „gumowa”. Na koniec ubijania dodać mąkę ziemniaczaną oraz sok z cytryny i krótko zmiksować do połączenia. Następnie dodać 2/3 z przygotowanych orzechów oraz daktyli i delikatnie wymieszać łyżką. Tak przygotowaną pianę podzielić na dwie części. Papiery do pieczenia ułożyć na blachach, a następnie wypełnić pianą narysowane koła. Pianę rozprowadzić tak, by spody miały równą grubość. Nie muszą być jednak idealnie gładkie. 

 

Obie blachy wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec jednocześnie na dwóch poziomach. Zaraz po włożeniu blach i zamknięciu drzwi piekarnika zmniejszyć temperaturę grzania: • Jeśli pieczemy przy użyciu funkcji termoobieg to do 130 st. C i piec 90 minut (30 minut przed końcem pieczenia zamienić blachy miejscami by oba spody upiekły się równomiernie). • Jeśli pieczemy przy użyciu funkcji górna grzałka-dolna grzałka to do 150 st. C i piec przez 90 minut (co 30 min. zamienić blachy miejscami, by bezy piekły się równomiernie). Po 90 minutach wyjąć spody z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.

 

PRZYGOTOWANIE KREMU:

Do miski wrzucić serek mascarpone i chwilę miksować na wolnych obrotach. Następnie powoli wlać schłodzoną śmietanę oraz kawę. Kiedy składniki się połączą, zwiększyć obroty miksera i miksować tak długo, aż śmietana się ubije, a krem będzie sztywny. Pod koniec należy uważać, by „nie przebić” śmietany i nie wyszło masło. Gdy krem będzie sztywny dodać resztę orzechów oraz daktyli i delikatnie wymieszać łyżką. Spody bezowe powinny być już zimne. Ładniejszy blat niech będzie górą naszego tortu. Tort należy zacząć układać na talerzu, na którym będzie podawany. Na środku talerza/patery rozsmarować 1 łyżkę kremu (w miarę możliwości bez bakalii). Odkleić papier od pierwszego blatu i delikatnie ułożyć na talerzu lekko dociskając do kremu. Posmarować wierzch blatu przygotowanym kremem. Odkleić papier do pieczenia od drugiego blatu i delikatnie ułożyć do warstwie kremu. Delikatnie docisnąć. Wierzch tortu opruszyć kakao. I gotowe. Tort najlepiej smakuje na drugi dzień, ale można zacząć jeść tego samego dnia, jednak po wcześniejszym schłodzeniu 1-2 godziny.

 

Smacznego!

Inne w tej kategorii: https://zakreconysloik.com.pl/desery-ciasta-i-napoje lub https://blog.zakreconysloik.com.pl/desery_ciasta_i_napoje/