Rolada z indyka

Może i to prawda, że z tą roladą jest więcej roboty niż ze zwykłymi kotletami, jednak warto poświęcić chwilkę czasu. Indyk jest miękki, soczysty, fajnie komponuje się z nadzieniem. Danie ładnie prezentuje się na talerzu więc można je przygotować np. na niedzielny, rodzinny obiad.

ROLADA Z INDYKA

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Mięso z indyka należy rozbić tłuczkiem na prostokąt o grubości około 1,5cm. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron oraz posmarować wewnątrz olejem ze słoiczka z pomidorami suszonymi.

Cukinię (umytą bez obierania skórki), cebulę i czosnek zetrzeć na tarce i podsmażyć na 1 łyżeczce masła klarowanego do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Podsmażone warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z tartym parmezanem oraz drobno poszatkowaną natką pietruszki.

Na rozbitym płacie mięsa (wzdłuż dłuższego boku) układać przysmażone i ostudzone warzywa, pomidory suszone, pokruszoną fetę.

 

Zawinąć roladę i oba końce spiąć wykałaczkami. Roladę obłożyć baleronem (boczkiem lub szynką parmeńska).

 

Można odstawić mięso na 1-2h lub od razu wstawić do piekarnika (do naczynia, w którym pieczemy mięso warto jest wlać kilka łyżek wody).

Piec w temperaturze 200°C przez 35 min. (grzanie: góra – dół).
Po upieczeniu kroić roladę na plasterki i podawać z ulubioną sałatką, ziemniakami lub makaronem.
Nie zapomnijcie o wyjęciu wykałaczek!

 

Smacznego!