Może i to prawda, że z tą roladą jest więcej roboty niż ze zwykłymi kotletami, jednak warto poświęcić chwilkę czasu. Indyk jest miękki, soczysty, fajnie komponuje się z nadzieniem. Danie ładnie prezentuje się na talerzu więc można je przygotować np. na niedzielny, rodzinny obiad.
ROLADA Z INDYKA
SKŁADNIKI:
- 1kg fileta z indyka,
- 5 plasterków baleronu (mogą być plastry wędzonego boczku lub szynka parmeńska),
- 0,5 cukinii,
- 0,5 średniej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- kilka kawałków pomidorów suszonych w oleju,
- kilka łyżek oliwy ze słoiczka z pomidorami,
- 50g fety,
- Przyprawy: sól, pieprz, tymianek,
- Świeża natka pietruszki,
- Masło klarowane.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso z indyka należy rozbić tłuczkiem na prostokąt o grubości około 1,5cm. Delikatnie przyprawić solą i pieprzem z obu stron oraz posmarować wewnątrz olejem ze słoiczka z pomidorami suszonymi.
Cukinię (umytą bez obierania skórki), cebulę i czosnek zetrzeć na tarce i podsmażyć na 1 łyżeczce masła klarowanego do czasu, aż nadmiar płynu odparuje. Podsmażone warzywa doprawić do smaku solą, pieprzem i tymiankiem. Na koniec wymieszać z tartym parmezanem oraz drobno poszatkowaną natką pietruszki.
Na rozbitym płacie mięsa (wzdłuż dłuższego boku) układać przysmażone i ostudzone warzywa, pomidory suszone, pokruszoną fetę.
Zawinąć roladę i oba końce spiąć wykałaczkami. Roladę obłożyć baleronem (boczkiem lub szynką parmeńska).
Można odstawić mięso na 1-2h lub od razu wstawić do piekarnika (do naczynia, w którym pieczemy mięso warto jest wlać kilka łyżek wody).
Piec w temperaturze 200°C przez 35 min. (grzanie: góra – dół).
Po upieczeniu kroić roladę na plasterki i podawać z ulubioną sałatką, ziemniakami lub makaronem.
Nie zapomnijcie o wyjęciu wykałaczek!