Rosołek azjatycki

Rosołek azjatycki

Składniki:

Przygotowanie:

Proste i szybkie.
Do 2 litrów wrzącej wody dodaj:

  • 3 cm kawałek kory cynamonu,
  • 1 gwiazdkę anyżu,
  • 3 listki limonki kafir,
  • 1 łyżkę sosu rybnego oraz
  • 3 łyżki sosu sojowego.

Gotuj to 15 minut, a w międzyczasie pokrój w cienkie paski:

  • 1 marchewkę,
  • 1 łodygę selera naciowego,
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru,
  • 1 czerwoną cebulę,
  • 1 pęczek szczypioru,
  • 5 liści sałaty rzymskiej
  • i opcjonalnie 1 papryczkę chili.

Pokrój także w cienkie paski 1/2 piersi kurczaka i podsmaż ją na 2 łyżkach oleju sezamowego. Po 15 minutach gotowania wywaru wyłącz gotowanie, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i usmażoną pierś z kurczaka; posyp kiełkami fasoli mung podawaj z makaronem sojowym ugotowanym wg przepisu producenta.

Smacznego!

P.S.
Jest to nasz pierwszy przepis opublikowany na blogu, prosimy o wyrozumiałość jeżeli jest niejasny. Następne zdjęcia także będą lepszej jakości. W każdym razie, sama przygotowałam ten rosół i jest naprawdę bardzo dobry!