Rosołek azjatycki
Składniki:
- 3 cm kawałek kory cynamonu,
- 1 gwiazdka anyżu,
- 3 listki limonki kafir,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 marchewka,
- 1 łodyga selera naciowego,
- 3 cm kawałek świeżego imbiru,
- 1 czerwona cebula,
- 1 pęczek szczypioru,
- 5 liści sałaty rzymskiej,
- olej sezamowy,
- kiełki fasoli mung,
- makaron sojowy,
- 1/2 piersi kurczaka,
- opcjonalnie 1 papryczkę chili.
Przygotowanie:
Proste i szybkie.
Do 2 litrów wrzącej wody dodaj:
- 3 cm kawałek kory cynamonu,
- 1 gwiazdkę anyżu,
- 3 listki limonki kafir,
- 1 łyżkę sosu rybnego oraz
- 3 łyżki sosu sojowego.
Gotuj to 15 minut, a w międzyczasie pokrój w cienkie paski:
- 1 marchewkę,
- 1 łodygę selera naciowego,
- 3 cm kawałek świeżego imbiru,
- 1 czerwoną cebulę,
- 1 pęczek szczypioru,
- 5 liści sałaty rzymskiej
- i opcjonalnie 1 papryczkę chili.
Pokrój także w cienkie paski 1/2 piersi kurczaka i podsmaż ją na 2 łyżkach oleju sezamowego. Po 15 minutach gotowania wywaru wyłącz gotowanie, dodaj wszystkie pokrojone warzywa i usmażoną pierś z kurczaka; posyp kiełkami fasoli mung podawaj z makaronem sojowym ugotowanym wg przepisu producenta.
Smacznego!
P.S.
Jest to nasz pierwszy przepis opublikowany na blogu, prosimy o wyrozumiałość jeżeli jest niejasny. Następne zdjęcia także będą lepszej jakości. W każdym razie, sama przygotowałam ten rosół i jest naprawdę bardzo dobry!