Ryba gotowana jest na pewno dużo zdrowsza od smażonej i wcale nie musi być bez smaku. Wypróbujcie poniższy przepis na pyszną, delikatnie cytrusową rybę, a zmienicie zdanie :-).
Łatwo, szybko i przyjemnie, bez konieczności sprzątania całej kuchni i wietrzenia mieszkania :-).
Jak zrobić rybę gotowaną w miso?
SKŁADNIKI:
- 3 płaty dorsza lub innej ryby,
- Kostka bulionu miso,
- 1 litr wody,
- Świeża natka pietruszki,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka sumak (przyprawa),
- Sól,
- Pieprz,
- Parę suszonych pomidorów z oliwy.
PRZYGOTOWANIE:
Wlej wodę na patelnię, podgrzej i rozpuść w niej kostkę miso. Dodaj łodyżki z natki pietruszki, a listki zostaw na sam koniec.
Gotuj bulion 5 minut. Następnie włóż rybę i gotuj jeszcze przez 5 minut.
W międzyczasie przygotuj dressing: do oliwy dodaj sumak, sól i pieprz, a następnie starannie wymieszaj.
Ugotowaną rybę wyjmij z bulionu na talerz, polej dressingiem i posyp listkami natki. Podawaj z suszonymi pomidorami.
Smacznego!