Dzisiaj przyjechała młodziutka rukola z Gospodarstwa Ekologicznego Tomaszulka. Pysznie krucha i lekko piekąca :-). A co udało mi się z niej wyczarować możecie zobaczyć poniżej...
Sałatka z rukolą i winogronami
SKŁADNIKI:
- 2 garście rukoli,
- 1 garść winogron (użyłam czerwonych, ale równie dobrze mogą być zielone bezpestkowe),
- po plastrze sera camembert i brie,
- 2 łyżki prażonych pestek słonecznika,
- 1 łyżka orzechów włoskich.
Dressing:
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka miodu,
- Sól,
- pieprz.
PRZYGOTOWANIE:
Rukolę umyć i ułożyć na talerzu, a winogrona przekroić na pół i wypestkować. Rozgrzać suchą patelnie i uprażyć na niej, na złoty kolor, nasiona słonecznika. Ser brie i camembert pokroić w kostkę. Do tej sałatki świetnie pasują sery pleśniowe np. z błękitną, a także zieloną pleśnią (np. typu lazur). Składniki dressingu dokładnie wymieszać. Rukolę, winogrona, sery, orzechy włoskie ułożyć na talerzu. Posypać uprażonymi nasionami słonecznika. Na koniec polać dressingiem i gotowe. Sałatka świetnie pasuje do grillowanego mięsa. Najlepiej smakuje oczywiście przygotowana tuż przed zjedzeniem. Możecie ją również zmodyfikować na swoje potrzeby np. zamiast rukoli dać sałatkę lodową lub mix sałat. Spróbujcie jeszcze zamiast winogron użyć świeżą gruszkę. Gruszka wspaniale komponuje się z serami pleśniowymi :-).
Polecamy!