Sałatka z rukoli – na szybko i na zdrowo oraz smacznie!
SKŁADNIKI:
SAŁATKA:
- Rukola – ok. 60 g (1/2 normalnego opakowania) lub mix sałat,
- 5 szt. pomidorów suszonych (pomidory suszone zalane w oliwie),
- 12 szt. pomidorków koktajlowych,
- 1 szt. czerwonej cebuli,
- 3 łyżki płatków parmezanu,
DRESSING:
- 2 łyżki octu z białego wina,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 2 ząbki czosnku, drobno posiekane,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon.
Wszystkie składniki dressingu dokładnie wymieszać i zalać sałatkę bezpośrednio przed podaniem.
PRZYGOTOWANIE:
Wysypać 1/2 opakowania rukoli do naczynia, w którym podamy sałatkę. Pokroić pomidorki koktajlowe na połówki, rozsypać na rukoli. Następnie pokroić w cienkie piórka czerwoną cebulę i posypać na pomidorki. Nożem zeskrobać parmezan na cienkie płatki i rozłożyć je z kolei na cebulę. Suszone pomidory także pokroić w cienkie paski i położyć na sałatę. Bezpośrednio przed podaniem polać dressingiem.
Jest to naprawdę ekspresowa potrawa, a przy tym smaczna i przede wszystkim, zdrowa.