A teraz proponujemy coś smacznego na Święta – pieczeń z suszonymi morelami!
SKŁADNIKI:
- 1 kg karkówki mielonej,
- 100 g moreli suszonych bezglutenowych BIO,
- 50 g orzechy brazylijskie bezglutenowe BIO,
- 1 łyżeczka soli kłodawskiej, różowej,
- 1 łyżeczka Eko pieprzu czarnego,
- ½ łyżeczki Eko majeranku,
- 1 łyżeczka prosa białego,
- 1 łyżeczka Eko czarnuszki,
- 1 jajko,
- olej do wysmarowania blachy, np. olej kokosowy bezwonny BIO.
PRZYGOTOWANIE:
Do zmielonej karkówki dodaj 1 jajko łyżeczkę soli i pieprzu, posyp majerankiem. Dobrze wszystko wymieszaj. Pokrój w niewielką kostkę suszone morele i orzechy, dodaj je do mięsa i ponownie wymieszaj składniki.
Foremkę nasmaruj olejem, wypełnij wyrobioną masą. Posyp czarnuszką i prosem. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pozostaw na 1 godzinę i 20 minut.