Tarta z borówkami

Krzaczki z borówkami w ogrodzie uginają się pod ciężarem owoców. Nie wszystkie są jeszcze dojrzałe, ale po pierwszych zbiorach wyszła całkiem spora miseczka.

 

Poniżej przepis na tartę z borówkami właśnie. Jeśli chcecie przygotować klasyczne kruche ciasto, użyjcie mąki pszennej. Ja postanowiłam poeksperymentować i wymieszałam mąkę z otrębami ?.

SKŁADNIKI NA SPÓD TARTY:

MASA:

  • 250g serka mascarpone,
  • 3 jajka,
  • 4 łyżki cukru kokosowego,
  • Sok wyciśnięty z 1 limonki.

PRZYGOTOWANIE:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (masło powinno być schłodzone). Gotową kulę ciasta włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem dno i brzegi formy do tarty, ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C. W międzyczasie gdy spód się podpieka przygotować masę serową. Serek mascarone zmiksować z całymi jajkami, cukrem i sokiem z limonki. Gdy masa jest gładka, a spód upieczony, wylać masę na spód i zapiekać ok. 20 minut w temp. 175 stopni C (pieczemy do momentu aż wierzch masy ładnie się zarumieni).

 

Smacznego!

Inne przepisy z tej kategorii: https://zakreconysloik.com.pl/desery-ciasta-i-napoje  https://blog.zakreconysloik.com.pl/desery_ciasta_i_napoje/