Krzaczki z borówkami w ogrodzie uginają się pod ciężarem owoców. Nie wszystkie są jeszcze dojrzałe, ale po pierwszych zbiorach wyszła całkiem spora miseczka.
Poniżej przepis na tartę z borówkami właśnie. Jeśli chcecie przygotować klasyczne kruche ciasto, użyjcie mąki pszennej. Ja postanowiłam poeksperymentować i wymieszałam mąkę z otrębami ?.
SKŁADNIKI NA SPÓD TARTY:
- 150g mąki pszennej (Ja użyłam mąkę orkiszową i otręby pszenne w proporcji 2/3 do 1/3),
- 120g masła,
- 30g cukru kokosowego,
MASA:
- 250g serka mascarpone,
- 3 jajka,
- 4 łyżki cukru kokosowego,
- Sok wyciśnięty z 1 limonki.
PRZYGOTOWANIE:
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto (masło powinno być schłodzone). Gotową kulę ciasta włożyć na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wylepić ciastem dno i brzegi formy do tarty, ponakłuwać widelcem, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temperaturze 175 stopni C. W międzyczasie gdy spód się podpieka przygotować masę serową. Serek mascarone zmiksować z całymi jajkami, cukrem i sokiem z limonki. Gdy masa jest gładka, a spód upieczony, wylać masę na spód i zapiekać ok. 20 minut w temp. 175 stopni C (pieczemy do momentu aż wierzch masy ładnie się zarumieni).
Smacznego!
Inne przepisy z tej kategorii: https://zakreconysloik.com.pl/desery-ciasta-i-napoje https://blog.zakreconysloik.com.pl/desery_ciasta_i_napoje/