Wegańskie placki ziemniaczane

Placki ziemniaczane, trochę alternatywne

Dzisiaj w Trójmieście hula wiatr. W taki dzień marzę, by zaszyć się pod kocem z książką i kubkiem gorącej herbaty. Niestety, to niemożliwe: obiad, odrabianie lekcji i nadpobudliwy przedszkolak…
Chłopaki wymyślili dziś na obiad placki ziemniaczane. Ziemniaki obrane, patelnia rozgrzana i okazało się, że w lodówce nie ma ani jednego jajka :-(. W taką pogodę, gdy na dworze nie ma nawet psa z kulawą nogą, musiałam zdać się na to, co było w kuchni. Postanowiłam zastąpić jaja, lnem mielonym (siemię lniane) i w ten sposób usmażyłam super wegańskie placki ziemniaczane. Zapraszam do wypróbowania przepisu!

WEGAŃSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Ziemniaki i cebulkę należy zetrzeć na tarce.
Siemię lniane rozpuścić w gorącej wodzie. Zblendowałam napęczniałe siemię lniane z kilkoma łyżkami tartych ziemniaków i wodą z ziemniaków, aby uniknąć powstania grudek.
Gładką masę dodać do utartych z cebulką ziemniaków. Dodać mąkę i ocet jabłkowy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Placuszki smażyć na gorącej patelni. Można je podawać z jogurtem i pietruszką albo z innymi, ulubionymi dodatkami. To wszystko!

Smacznego!