Wegetariańskie burgery z marchwi

Dla wegetarian, którzy lubią schabowe :-)

Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na wegańskie burgery z marchewki.
Mimo, iż nie jestem wegetarianką lubię, dla urozmaicenia diety, przygotować zdrowy, bezmięsny posiłek. Moje dzieci, preferują jednak tradycyjną kuchnię polską, czyli mięsa w sosie, ewentualnie wszelkie naleśniki, placki czy pierogi. Dlatego też, czasami przygotowuję dla siebie i męża dania kuchni wegetariańskiej, gdy została mi jakaś potrawa z dnia poprzedniego, którą dzieci lubią i chętnie zjedzą.

Te burgery z marchewki przygotowuje się bardzo szybko. Dodatkowo pieczemy je w piekarniku wiec nie musimy stać nad kuchenką i pilnować ich, by się nie przypaliły. Dzięki pieczeniu są również zdrowsze. Można je zjeść na ciepło z dowolną surówką, sałatką. Można włożyć je do bułki wraz z sałatą, ulubionymi kiełkami, pomidorem, ogórkiem i co tam macie jeszcze w lodówce i podać jako klasycznego wege burgera. Na zimno również jest pyszny i świetnie się sprawdzi na lunch do pracy.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy rękoma, aż dobrze się połączą.
Z gotowej masy formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Starczy na ok. 12 – 13 burgerów o śr. 8 cm.
Burgery pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C (użyłam funkcji dolna i górna grzałka) przez około 30 minut. W połowie pieczenia należy obrócić burgery delikatnie na drugą stronę.

 

SMACZNEGO!