Dla wegetarian, którzy lubią schabowe :-)
Dzisiaj chciałam Wam przedstawić przepis na wegańskie burgery z marchewki.
Mimo, iż nie jestem wegetarianką lubię, dla urozmaicenia diety, przygotować zdrowy, bezmięsny posiłek. Moje dzieci, preferują jednak tradycyjną kuchnię polską, czyli mięsa w sosie, ewentualnie wszelkie naleśniki, placki czy pierogi. Dlatego też, czasami przygotowuję dla siebie i męża dania kuchni wegetariańskiej, gdy została mi jakaś potrawa z dnia poprzedniego, którą dzieci lubią i chętnie zjedzą.
Te burgery z marchewki przygotowuje się bardzo szybko. Dodatkowo pieczemy je w piekarniku wiec nie musimy stać nad kuchenką i pilnować ich, by się nie przypaliły. Dzięki pieczeniu są również zdrowsze. Można je zjeść na ciepło z dowolną surówką, sałatką. Można włożyć je do bułki wraz z sałatą, ulubionymi kiełkami, pomidorem, ogórkiem i co tam macie jeszcze w lodówce i podać jako klasycznego wege burgera. Na zimno również jest pyszny i świetnie się sprawdzi na lunch do pracy.
SKŁADNIKI:
- 2 szkl. świeżej marchwi startej na tarce (duże oczka),
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- 0,5 szkl. prażonych nasion słonecznika,
- 0,5 szkl. prażonych nasion sezamu,
- 1 czerwona cebula, drobno poszatkowana,
- 0,5 szkl. bułki tartej,
- 0,25 szkl. dowolnego oleju (można użyć np. rafinowanego oleju kokosowego, ja użyłam oliwy z oliwek),
- 3 łyżki mąki,
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego,
- 2 łyżeczki mielonej kolendry,
- 2 łyżeczki pietruszki (suszonej bądź świeżej natki),
- 3 cm świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach (jeśli nie mamy świeżego imbiru możemy dodać 1 łyżeczkę przyprawy imbir),
- 0,25 łyżeczki papryki ostrej,
- sól i pieprz,
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy rękoma, aż dobrze się połączą.
Z gotowej masy formujemy burgery i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Starczy na ok. 12 – 13 burgerów o śr. 8 cm.
Burgery pieczemy w piekarniku w temperaturze 200 st. C (użyłam funkcji dolna i górna grzałka) przez około 30 minut. W połowie pieczenia należy obrócić burgery delikatnie na drugą stronę.