Wołowina w sosie – tym razem zapraszamy do spróbowania dania mięsnego ale także z dużą ilością warzyw
SKŁADNIKI:
- 200 gram wołowiny, najlepiej z rostbefu,
- 1 cebula,
- 1 marchew,
- 2 łodygi selera naciowego,
- 2 małe pęczki szczypioru,
- Kawałek imbiru,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 łodyga trawy cytrynowej,
- Parę liści limonki kaffir,
- 2 laski cynamonu,
- 6 łyżek sosu sojowego,
- 2 łyżki sosu rybnego,
- Szczypta chilli bądź papryki ostrej,
- Opcjonalnie pędy bambusa,
- Świeża kolendra do bezpośredniego posypania.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystko pokroić; czosnek i imbir w drobną kostkę, a pozostałe warzywa w paski:
Na patelnię wlać 1 łyżkę tłuszczu i wrzucić imbir z czosnkiem. Wlać sos sojowy oraz rybny. Dodać do tego wołowinę, cynamon, trawę cytrynową i liście kaffiru. Podsmażać przez ok. 1 minutę. Następnie włożyć pozostałe warzywa i starannie wymieszać. Dolać szklankę wody rozmieszaną z 1 łyżeczką skrobi bądź mąki z sorgo. Gotować jeszcze 3 minuty. Posypać szczypiorkiem i świeżą kolendrą tuż przed podaniem.
Propozycja podania: razem z makaronem sojowym.
Smacznego!