SKŁADNIKI:
WOŁOWINA
- 300g wołowiny zrazowej,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego,
- 1łyżka cukru kokosowego,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
DRESING
- Otarta skórka z 1 limonki,
- Sok wyciśnięty z 1 limonki,
- Sok wyciśnięty z ½ cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka sosu rybnego,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka cukru kokosowego,
SAŁATKA
- 150 g kiełek fasoli mung lub kiełki soi,
- ¼ czerwonej papryki,
- 3 cm starty kawałek imbiru świeżego,
- ½ pęczka świeżej mięty,
- ½ pęczka świeżej kolendry.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotuj wołowinę; pokrój mięso na bardzo cienkie plasterki, polej oliwą i posyp pieprzem:
W misce połącz cukier kokosowy z sosem rybnym. Mocno rozgrzej patelnie i smaż mięso partiami, po 30 sekund z każdej strony. Upieczoną wołowinę wrzuć do miski z cukrem i sosem, polej olejem sezamowym. Wymieszaj i odstaw do schłodzenia.
Przygotuj dresing; do miseczki zetrzyj skórkę z limonki, dodaj sok z limonki i cytryny, oliwę, sos rybny, sos sojowy i cukier palmowy i starannie wymieszaj.
Przygotuj sałatkę; włóż do miski wołowinę i polej dresingiem w ten sposób skruszeje i będzie rozpływać się w ustach. Wrzuć kiełki, pociętą w paski paprykę, zetrzyj imbir, pokrój w duże kawałki miętę i kolendrę. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Jest pyszne, mocno owocowe i chrupiące!