Zupa jarmużowo - szpinakowa

Dzisiaj chcielibyśmy opublikować przepis czytelniczki naszego bloga. Marta przysłała nam sprawdzony przepis na zupę jarmużowo – szpinakowąBardzo dziękujemy i publikujemy!!!!

Przepis na zupę jarmużowo – szpinakową

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Na dnie garnka rozgrzać masło i podsmażyć drobno pokrojony czosnek oraz nasiona słonecznika. Następnie dodać jarmuż oraz szpinak i smażyć chwilę aż liście zwiędną. Dodać bulion warzywny i gotować na wolny ogniu pod przykryciem około 15 min. Po tym czasie zupę zblendować. Aby zupa była bardziej kremowa i gęstsza można dodać 1 łyżeczkę kuzu.
Podawać zupę z grzankami (chleb lub bułka podsmażone na patelni, na odrobinie masła, przyprawione ulubionymi ziołami) i olejem z pestek dyni.
Można użyć mrożonego jarmużu i szpinaku, ale wówczas należy liście dłużej podsmażać do odparowania wody.

Próbowaliśmy i polecamy!