Dzisiaj chcielibyśmy opublikować przepis czytelniczki naszego bloga. Marta przysłała nam sprawdzony przepis na zupę jarmużowo – szpinakową. Bardzo dziękujemy i publikujemy!!!!
Przepis na zupę jarmużowo – szpinakową
SKŁADNIKI:
- 4-5 ząbków czosnku,
- 3-4 łyżki słonecznika łuskanego,
- 400g świeżego jarmużu,
- 150g świeżego szpinaku,
- 1 łyżka masła klarowanego,
- 0,5 l bulionu warzywnego,
- kuzu,
- propozycja podania: grzanki, olej z pestek dyni.
PRZYGOTOWANIE:
Na dnie garnka rozgrzać masło i podsmażyć drobno pokrojony czosnek oraz nasiona słonecznika. Następnie dodać jarmuż oraz szpinak i smażyć chwilę aż liście zwiędną. Dodać bulion warzywny i gotować na wolny ogniu pod przykryciem około 15 min. Po tym czasie zupę zblendować. Aby zupa była bardziej kremowa i gęstsza można dodać 1 łyżeczkę kuzu.
Podawać zupę z grzankami (chleb lub bułka podsmażone na patelni, na odrobinie masła, przyprawione ulubionymi ziołami) i olejem z pestek dyni.
Można użyć mrożonego jarmużu i szpinaku, ale wówczas należy liście dłużej podsmażać do odparowania wody.
Próbowaliśmy i polecamy!