Pomidorowa z wykopem!
Tym razem zapraszam do wypróbowania znanej wszystkim zupy pomidorowej. Dodanie papryki ujawnia ukryte możliwości i smaki tej łatwej zupy… Przedstawiamy: zupa pomidorowo – paprykowa!
SKŁADNIKI:
- 3 duże pomidory lub puszka pomidorów bez skórki,
- 3 papryki czerwone,
- 1 duża cebula,
- 1/2 cytryny,
- 1 ćwiartka z kurczaka,
- 12 listków mięty,
- 1 kostka rosołowa,
- opcjonalnie kruchy chlebek/sucharki – osobny przepis w przygotowaniu
PRZYGOTOWANIE:
Do garnka wlej 2 litry zimnej wody.Dodaj 1 kostkę rosołową, jak się rozpuści włóż ćwiartkę z kurczaka i gotuj 30 minut.
W międzyczasie włóż do blendera: pokrojone na cząstki pomidory, paprykę i cebulę. Zmiksuj wszystko na gładką masę.
Po 30 minutach gotowania wyciągnij kurczaka z wywaru, usuń skórę i kości. Mięsko porozrywaj na małe kawałeczki i wrzuć z powrotem do wywaru. Dodaj zblendowane warzywa i zagotuj. Wyłącz gotowanie, wyciśnij sok z połowy cytryny oraz posyp porwaną miętą .
Smakuje najlepiej jesienią, kiedy pomidory i papryka są bardzo dojrzałe. Można także podawać z sucharkami/kruchym chlebkiem na który już niedługo podamy przepis…
Smakuje najlepiej jesienią, kiedy pomidory i papryka są bardzo dojrzałe. Można także podawać z sucharkami/kruchym chlebkiem na który już niedługo podamy przepis…