Acerola to egzotyczny owoc nazywany w Polsce wiśnią z Barbados. Pochodzi z Karaibów, ale rośnie również w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej oraz Azji. Jest wieloletnim krzewem, a część jadalną stanowią niewielkie, czerwonobordowe, kuliste owoce o kwaśnym i cierpkim miąższu.
Acerola to owoc, który zawiera najwięcej witaminy C w porównaniu z innymi. Z tego względu jest bardzo pomocna w leczeniu przeziębień oraz anemii. Warto przyjmować acerolę regularnie w okresie jesienno-zimowym, gdy częściej jesteśmy narażeni na kontakt z wirusami chorobowymi.
Oprócz witaminy C acerola zawiera również witaminy: A, E, z grupy B oraz składniki mineralne: potas, wapń, żelazo, fosfor. Wysoka zawartość przeciwutleniaczy chroni organizm przez działaniem wolnych rodników dzięki czemu zapobiega starzeniu się skóry. Zawarty w aceroli beta karoten zapobiega chorobom serca, wzmacnia system immunologiczny, odgrywa dużą rolę w profilaktyce przeciwmiażdżycowej obniżając stężenie cholesterolu.
W naszym sklepie znajdziecie acerolę w różnej postaci. Najpopularniejsza to sok z aceroli