CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI
Buraki po raz kolejny
Pysznie czekoladowe i wilgotne, idealne do popołudniowej kawy. Dzieci pokochają to ciasto…
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka jogurtu naturalnego (powinien być płynny; ja zmieszałam pół szklanki jogurtu Klimeko 2% z połową szklanki mleka),
- 0,5 szkl. puree z pieczonych buraczków (przepis podawałam tutaj – zmiksować po upieczeniu),
- 2 jajka,
- 3/4 szkl. cukru trzcinowego BIO,
- 1 cukier waniliowy BIO,
- 1/4 oleju roślinnego (użyłam oliwy z oliwek),
- 3/4 szkl. mąki pszennej tortowej Typ 480 BIO,
- 3/4 szkl. mąki pełnoziarnistej,
- 0,5 szkl. kakao,
- 2 łyżeczki kawy ziołowo-zbożowej BIO,
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia,
- 0,5 łyżeczki bezglutenowej sody oczyszczonej,
- szczypta białej soli kłodawskiej.
POLEWA CZEKOLADOWA:
- 0,5 szkl. mleka sojowego,
- 50 g gorzkiej czekolady,
- 1 łyżeczka kawy zbożowej.
PRZYGOTOWANIE:
Do puree buraczkowego w blenderze dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy, jaja oraz olej i dokładnie zmiksować.
W oddzielnej misce dokładnie wymieszać pozostałe, suche składniki (pamiętajcie o przesianiu mąki). Do suchych składników dodać mokre i wymieszać na gładką masę przy użyciu miksera .
Ciasto wlać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 °C przez 45 min. (grzanie: górna-dolna grzałka).
Kiedy ciasto się piecze, w oddzielnym garnuszku przygotować polewę: podgrzać wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając.
Przestygnięte ciasto polać polewą. Można posypać po wierzchu siekanymi orzechami.