Ciasto czekoladowe z buraczkami

CIASTO CZEKOLADOWE Z BURACZKAMI

Buraki po raz kolejny

Pysznie czekoladowe i wilgotne, idealne do popołudniowej kawy. Dzieci pokochają to ciasto…

SKŁADNIKI:

POLEWA CZEKOLADOWA:

PRZYGOTOWANIE:

Do puree buraczkowego w blenderze dodać jogurt, cukier, cukier waniliowy, jaja oraz olej i dokładnie zmiksować.
W oddzielnej misce dokładnie wymieszać pozostałe, suche składniki (pamiętajcie o przesianiu mąki). Do suchych składników dodać mokre i wymieszać na gładką masę przy użyciu miksera .
Ciasto wlać do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w temperaturze 180 °C przez 45 min. (grzanie: górna-dolna grzałka).
Kiedy ciasto się piecze, w oddzielnym garnuszku przygotować polewę: podgrzać wszystkie składniki do całkowitego rozpuszczenia, cały czas mieszając.
Przestygnięte ciasto polać polewą. Można posypać po wierzchu siekanymi orzechami.

Smacznego!