Czy wiesz, że garść czarnej porzeczki pokrywa 258% dziennego zapotrzebowania na witaminę C? ?
Poleca się ją również pomocniczo przy niedokrwistości, skazie krwotocznej, zaćmie, złej krzepliwości krwi, wypadaniu włosów i zębów, a nawet zapaleniu gruczołu krokowego. Flawonoidy zawarte w czarnych porzeczkach hamują powstawanie w organizmie toksycznych związków prowadzących do chorób nowotworowych oraz spowalniają proces starzenia. Ponadto obniżają poziom cholesterolu we krwi, hamują rozwój miażdżycy naczyń i stabilizują ciśnienie tętnicze.
Antocyjany zawarte w skórce owoców wykazują silne działanie antybakteryjne (skuteczne w zwalczaniu bakterii E.coli). Rutyna ułatwi wchłanianie witaminy C, uszczelnia naczynia krwionośne dzięki czemu zapobiega krwawieniom, wybroczynom i żylakom. Kwercetyna ma właściwości moczopędne i oczyszczające drogi moczowe. Działa również przeciwalergicznie. Kwas fenolowy działa przeciwzakrzepowo, przeciwzawałowo i przeciwzapalnie. Hamuje również rozwój grzybów i bakterii. Pektyny (błonnik) zawarte w porzeczkach regulują poziom cholesterolu i obniżają poziom cukru we krwi.
Możesz sprawdzać dostępność warzyw i owoców na: https://zakreconysloik.com.pl/ekologiczne-warzywa-owoce