Coraz chętniej poznajemy nie tylko samą kulturę i tradycję różnych regionów świata, ale także chcemy rozsmakować się w ich kuchniach regionalnych. Wśród nowych dań pojawiają się przyprawy, które do tej pory nie gościły na polskich stołach albo pojawiały się sporadycznie. Przykładem jest czubryca. Przyprawa ta jest powszechna w kuchni bułgarskiej, ale jest na tyle uniwersalna, że może być wykorzystana także w wielu innych daniach.
Po dodaniu do potraw czubrycy, zyskują one przyjemny ziołowy aromat. Czubryca jako przyprawa jest najczęściej stosowana do mięs, ale z powodzeniem sprawdza się jako przyprawa do sałatek, potraw warzywnych i serów. Mało tego, że pobudzi kubki smakowe, to wpłynie korzystnie na nasze zdrowie.
Czym jest czubryca?
Czubryca to przyprawa powstająca na bazie mieszanki cząbru górskiego, soli i innych dodatków. Jest aromatyczna i można ją spotkać w kilku odmianach: czerwonej, żółtej i zielonej. Główny składnik, czyli cząber górski, w naturze występuje w okolicy Morza Śródziemnomorskiego, ale jest uprawiana także w innych miejscach. Często jest spotykany jako bylina. Cząber górski jest spokrewniony z powszechnym u nas cząbrem ogrodowym. Różni się pod względem intensywności aromatów. Zawdzięcza to ogromnej ilości olejków eterycznych, jak tymol, kwas betulinowy, rozmarynowy, czy oleanolowy. Cząber górski zawiera dużo witamin A i B, flawonoidów, żywic i garbników. Smak przypomina pieprz i jest lekko korzenny.
W zależności od tego, o jaką przyprawę wzbogacono czubrycę, inny jest jej kolor. Czerwona zawiera m.in. czosnek, cebulę, suszone pomidory, słodką i ostrą paprykę, tymianek, czy bazylię. W zielonej mamy zieloną paprykę, pietruszkę, cukier i cebulę. Może pojawić się tez lubczyk, czy tymianek. A w czybrzycy żółtej jest kurkuma, curry, chili, papryka ostra, czosnek i kozieradka. Jeżeli jednak ktoś chciałby kupić cząber górski bez dodatków soli i przypraw, też takowy znajdzie.
Jak stosować czubrycę w kuchni?
Czubryca czerwona jako przyprawa jest pikantna i dodaje się ją do mięs i potraw jarskich. Zielona jest idealna do zup i jako mięsna marynata. Jest ona delikatniejsza niż czerwona. Z kolei żółta może być dodana do zup, sałatek i twarogów. Sprawdza się też jako składnik sosów na bazie majonezu. Nawet niewielka ilość cubrzycy zmienia smak potrawy, więc stanowi ona doskonałą propozycję dla wszystkich fanów kulinarnych eksperymentów. Ponieważ każdy kolor cubrzycy ma zupełnie inny aromat i lepiej komponuje się z innymi potrawami, najlepiej od razu zaopatrzyć się we wszystkie.
Jeżeli natomiast chodzi o właściwości zdrowotne, podkreślić trzeba działanie antyseptyczne, przeciwzapalne i wiatropędne. Przez obecność cząbru górskiego, można ją wykorzystać do leczenia gardła, a także przy problemach ze strony układu pokarmowego, jak niestrawność, wymioty, nudności i biegunka. Czubrzycę stosuje się też naskórnie po ukąszeniu owadów. Nie bez powodu cząber górski wchodzi w skład wielu preparatów na wątrobę, pęcherz moczowy, czy działających wykrztuśnie.