Sezam kojarzy się głównie z daniami azjatyckimi, którym nadaje lekko orzechowy aromat. Sezam jest najważniejszym składnikiem pasty tahini, którą dodaje się do popularnej chałwy i hummusu. Jednak warto go docenić nie tylko ze względu na walory smakowe. Jego bogaty skład sprawia, że wybierając sezam, wspieramy nasze zdrowie.
Najczęściej sezam spożywa się już w gotowych produktach spożywczych, gdzie jest jednym ze składników. Jednak kuszące jest to, że jest dostępny na wagę, a to stwarza duże możliwości kulinarne. Poza tym będzie miał więcej kwasów omega, minerałów i wapnia, niż kiedy wątpliwej jakości nasiona są do czegoś dorzucone.
Do jakich dań stosuje się sezam?
Do większości potraw dodaje się sezam prażony. Jest on bardziej aromatyczny i wyrazistszy w smaku. Jak uprażyć sezam? Trzeba zacząć od rozgrzania patelni. Im bardziej rozgrzana, tym lepiej, bo nasiona będą prażyć krócej i ryzyko utraty cennych składników maleje. Na suchą patelnię wrzucamy sezam i czekamy, aż pojawi się specyficzny aromat. Ważne, by zdjąć patelnię z ognia, zanim sezam zacznie brązowieć. Wiedząc jak uprażyć sezam prawidłowo, można mieć pewność, że jego skład zostanie niemal niezmienny.
Jeśli lubimy domowe wypieki, pieczemy chleb lub ciasta, sezam można dorzucić w trakcie przygotowywania. Sezam najczęściej kojarzy się ze słodkościami, więc mając dobrej jakości sezam, można zrobić domową chałwę lub sezamki. Poza tym fantastycznie sprawdzi się jako dodatek do innych dań. Uprażone nasiona będą świetnym uzupełnieniem sałatek. W połączeniu z czosnkiem, czy octem ryżowym, może powstać ciekawy w smaku sos sezamowy. Poza samym sezamem do kupienia jest jeszcze olej sezamowy, który tez można dodawać do sałatek.
Właściwości odżywcze sezamu
Z leczniczych właściwości sezamu korzystano w Indiach już w starożytności. Wtedy był głównie używany jako środek leczniczy. Teraz jest obecny nie tylko w medycynie, ale też w kosmetyce i w kuchni. Przede wszystkim sezam jest bardzo energetyczny. W 100 g może być aż 647 kcal. To, na co warto zwrócić uwagę to duża zawartość białka, błonnika i niewielka ilość przyswajalnych węglowodanów. Wśród składników odżywczych sezamu na uwagę zasługują nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, witaminy z grupy B, fosfor, żelazo, magnez i cynk.
Tak bogaty skład czyni z sezamu jeden z produktów o działaniu antyrakowym. Ponadto obniża cholesterol, zapobiega występowaniu miażdżycy, wzmacnia kości, a także leczy mokry katar. Poza samymi ziarnami sezamu warto zwrócić uwagę na to, co oferuje olej sezamowy. Jego spożywanie jest doskonałym sposobem na zaparcia, do tego może zmniejszać dolegliwości bólowe. Olej sezamowy jest też używany w kosmetyce. Dzięki temu, że zawiera silnie działające przeciwutleniacze, pozwala usunąć z organizmu wolne rodniki. Regularnie stosując preparaty z sezamem, można skutecznie opóźnić procesy starzenia się skóry. Kosmetyki z olejem sezamowym mogą się znaleźć nawet w kosmetyczne osób z cerą suchą, które potrzebują wyjątkowo intensywnego nawilżenia.