Kardamon - jak stosować, skąd pochodzi?

Intensywny smak o lekko korzennym zapachu, częsty dodatek do herbaty, kawy, bożonarodzeniowych ciasteczek. Kardamon, bo o nim mowa, jest przyprawą, którą znali już Egipcjanie. Obecnie najwięcej kardamonu wykorzystuje się w krajach arabskich. W Europie prym pod tym względem wiodą Szwedzi i Norwegowie. Kardamon, jak go stosować i dlaczego warto?

Kardamon jest spotykamy w dwóch odmianach – czarnej i zielonej. Kiedy przeglądamy półki z przyprawami, najlepiej skoncentrować się na tym kardamonie, którego ziarna są w całości. Najlepiej samodzielnie na bieżąco rozłupywać i miażdżyć nasiona, dzięki czemu przyprawa będzie bardziej aromatyczna.

Jakie właściwości ma kardamon, jak stosować tę przyprawę, by czerpać także korzyści dla zdrowia? Dlaczego ekologiczne przyprawy mają tak duże znaczenie medycynie ajurwedyjskiej?

Właściwości kardamonu

Chociaż kojarzy się on z zastosowaniem go jako dodatek do jedzenia, jest ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe. Od wieków w niektórych kulturach jest wykorzystywany jako preparat wspierający prawidłowe trawienie. Jest także nieoceniony przy zapaleniu oskrzeli i astmie. Poza tym kardamon wykazuje właściwości bakteriobójcze, odświeża oddech, wspiera oczyszczanie organizmu. Stanowi źródło magnezu, żelaza, wapnia i potasu. Docenić go mogą również osoby mające kłopoty z alergiami wziewnymi. Olejki eteryczne w nim zawarte będą działały także relaksująco.

Gdzie stosuje się kardamon?

Starożytni Egipcjanie stosowali kardamon m.in. do balsamowania zwłok. My nie jesteśmy poddawani procesowi mumifikacji, więc zastosowanie tej przyprawy będzie inne. Wbrew pozorom jest ona powszechniejsza, niż by się wydawało. Często jest stosowany w połączeniu z curry. Rewelacyjnie będzie pasował do wszystkich dań, które wywodzą się z Bliskiego Wschodu. Kilka nasion kardamonu warto dorzucić do kawy lub herbaty, przez co będą one o wyrazistszym i korzennym smaku.

Alternatywne zastosowania kardamonu

Można na przykład uwzględnić podczas przygotowywania przypraw do pikli, dzięki czemu zyskają nowy aromat. Sprawdzi się w grzanym winie, likierach i kremach. Jeśli ktoś lubi korzenne desery, to ciasta i ciasteczka z odrobiną kardamonu na pewno mu zasmakują. Dodaje się go również do dań z mięsa i owoców morza. Ponieważ kardamon zawiera olejki eteryczne, jest obecny również w kosmetyce i aromaterapii.

Przeglądając składy balsamów bądź perfum, na liście składników można znaleźć właśnie kardamon. Poleca się też stosowanie olejków do masaży z kardamonem, które będą doskonale relaksowały, podobnie jak kilka kropel dodanych do kąpieli.

Domowe lekarstwo z kardamonem

Przez swoje właściwości kardamon sprawdzi się jako dodatek do domowych mikstur jak herbata na przeziębienie, czy napary na kaszel. Są one powszechnie spożywane w Skandynawii. Aby zrobić korzenną herbatę, wystarczy zalać wodą o temperaturze 85 stopni czarną liściastą herbatę, goździki, kardamon, imbir i cynamon. Z kolei chcąc wyleczyć kaszel, należy zalać gorącą wodą czarną liściastą herbatę i 5 strąków kardamonu.