Odkąd wzrosła popularność zdrowego odżywiania, coraz więcej powstaje książek kulinarnych zawierających wskazówki i przepisy na zdrowe dania. Część składników do niedawna nie była w ogóle znana w Polsce, a teraz pojawia się w wielu potrawach. Komosa ryżowa, inaczej quinoa właśnie do nich należy.
Ekologiczne artykuły zbożowe to między innymi komosa ryżowa (quinoa), która należy do kategorii superfood. Pod tą nazwą kryją się takie produkty spożywcze, które zawierają wiele białka, witamin i innych cennych dla naszego zdrowia składników odżywczych. Komosa jest nie tylko zdrowa, ale i smaczna. Można ją wykorzystać do wielu apetycznych i zdrowych potraw.
Wśród nich mogą być koktajle, sałatki, faszerowane warzywa, burgery, a nawet desery. Wybór jest spory, ale warto wiedzieć, dlaczego komosa ryżowa (quinoa) jest aż tak polecana.
Czym jest komosa ryżowa?
Komosa ryżowa nazywana jest Złotem Inków. Łatwo się zatem domyślić, że roślina ta pochodzi z Ameryki Południowej. Uprawia się ją na terenie Chile, Boliwii i Peru. Chociaż u nas spożywa się ją stosunkowo krótko, w krajach tych jest znana od tysięcy lat. Podobnie jak amarantus i gryka, komosa ryżowa (quinoa) to grupy pseudozbóż. Mimo to przygotowuje się ją jak kaszę, stąd popularnie mówi się, że jest jednym z rodzajów kaszy.
Jest ona coraz łatwiej dostępna w sprzedaży. O ile jakiś czas temu była na półkach tylko w sklepach ze zdrową żywnością, teraz można ją spotkać w innych sklepach spożywczych. Nasiona komosy ryżowej są pokryte gorzką w smaku saponiną. Żeby się jej pozbyć, wystarczy intensywnie przepłukać je wodą przed gotowaniem, a smak goryczki zniknie. Komosa ryżowa (quinoa) może mieć orzechowy posmak, aby go wydobyć, po przepłukaniu trzeba ją wysuszyć i kilka minut prażyć, a dopiero później gotować.
Właściwości zdrowotne komosy ryżowej
Wśród wielu cennych składników, jakie zawiera komosa, na uwagę zasługuje pełnowartościowe białko. Jest ono ważne szczególnie dla wegetarian, tym bardziej że zawiera komplet niezbędnych aminokwasów. Stanowi źródło takich pierwiastków jak mangan, magnez, miedź, fosfor, żelazo i wapń. Na ich niedobory cierpią osoby mające częste bóle migrenowe. Poza tym w komosie jest dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym omega-3, które są obecne głównie w rybach. Wykazano również dużą zawartość witaminy E.
Wśród wielu walorów spożywania komosy ryżowej, naukowcy podkreślają m.in. profilaktykę nowotworową. Przez wspomniane nienasycone kwasy tłuszczowe, komosa ryżowa zapobiega występowaniu miażdżycy, obniża poziom cholesterolu i wspiera profilaktykę wielu chorób układu krążenia. Ponieważ indeks glikemiczny (IG) komosy jest niski, mogą po nią sięgać cukrzycy.
Obserwuje się, że rośnie grupa osób chorych na celiakię. Komosa ryżowa (quinoa) nie zawiera glutenu, pomimo tego pojawiają się badania sugerujące, że może mieć ona wpływ na pojawienie się lub zaostrzenie objawów. Ze względu na dużą zawartość błonnika, komosa jest obecna w diecie osób, które się odchudzają. Błonnik usprawnia procesy trawienia.