Kolejna propozycja obiadu, który nie wymagająca długich przygotowań. Dziś na obiad makaron konjac z kurczakiem. Do tego świeża marchew, papryka, groszek cukrowy, dymka i duuuużo szczypioru. Wszystko skropione sosem sojowym i olejem sezamowym. Słyszeliście o makaronie konjac?
Konjac to roślina pochodząca z Azji. Wykorzystuje się ją m. in. w kosmetyce do produkcji gąbek konjac do oczyszczania twarzy i ciała. Bulwa korzenia znalazła tez zastosowanie w kuchni. Roślina składa się w 97% z wody i w 3% z błonnika. Mąka z korzenia konjac jest świetnym źródłem błonnika. Jest również bogatym źródłem witamin i składników mineralnych. Błonnik pochodzący z rośliny tzw. glukomannan potrafi wchłonąć 100x więcej wody, niż błonnik obecny w innych produktach spożywczych. Glukomannan obniża poziom cholesterolu i pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi, dlatego też makaron konjac polecany jest osobom chorym na cukrzycę (węglowodany 0g na 100g produktu). Błonnik zapewnia prawidłowe trawienie. Daje na dłużej uczucie sytości dzięki czemu pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. 100g makaronu konjac ma tylko 9 kalorii. W dodatku nie zawiera glutenu, tłuszczu, węglowodanów oraz białka. Polecany cukrzykom, osobom na diecie. Makaron jest neutralny w smaku. Doskonale wchłonie smak i aromat potrawy, która przygotowujemy. Nie wymaga obróbki cieplnej. Sprzedawany jest w woreczkach wypełnionych woda. Wystarczy go przepłukać i albo zalać wrzątkiem na chwile dla ogrzania, albo wrzucić na patelnię do przygotowywanej potrawy i przygrzewać 2 minuty.