Matcha – twoja herbata

MATCHA, najzdrowsza na świecie herbata.

Matcha produkowana jest z liści krzewów specjalnie ocienianych matami, czym różni się od gatunków przeznaczonych do wytwarzania np. herbaty senchy-matcha BIO. Co najmniej dwa tygodnie przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co ich wzrost jest spowolniony. Liście nabierają wówczas bladego odcienia zieleni i wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza i bardziej aromatyczna. Zebrane liście są suszone i następnie ścierane na proszek.

  • świetne źródło witamin, składników mineralnych (zawiera mi.in.: błonnik pokarmowy, beta karoten, cynk, potas, wapń, sód, żelazo, witaminy z grupy B, A, E i C) i antyoksydantów (przeciwutleniaczy) – jedna filiżanka herbaty matcha ma równowartość odżywczą 10 filiżanek zwykłej zielonej herbaty i jest od niej 137 razy bogatsza w antyoksydanty. Antyoksydanty zapobiegają rozwojowi m.in. nowotworów, nadciśnienia i chorób serca czy cukrzycy,
  • dodaje energii i pobudza jednak bez poddenerwowania, które czasem powoduje kawa – jedna filiżanka tej japońskiej herbaty dostarcza niemalże tę samą ilość kofeiny co jedna filiżanka kawy. Jednak matcha zawiera zdrową kofeinę o nazwie L-teanina. Dzięki niej matcha, w przeciwieństwie do małej czarnej, dodaje energii stopniowo i pozwala uniknąć nagłego spadku siły,
  • przyspiesza regenerację po wysiłku fizycznym oraz wzmacnia komórki i układ odpornościowy,
  • opóźnia proces starzenia,
  • obniża poziom złego cholesterolu,
  • działa relaksująco,
  • wspomaga proces odchudzania – poprawia metabolizm; badania wykazały, że znacznie przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej,
  • pomaga usunąć toksyny z organizmu.
matcha
Gotowa herbata matcha

Tak jak ze wszystkim, tak również w przypadku herbaty matcha (ogólnie zielonej herbaty) trzeba zachować umiar. Nadmierne spożywanie zielonego napoju może prowadzić m.in.: do anemii i problemów żołądkowych.

Jak parzyć matche?

Matcha latte tea:
1 łyżeczkę herbaty matcha zalać gorącą wodą (ważne: nie wrzącą!) do 1/3 wysokości filiżanki i dokładnie wymieszać (jeśli nie mamy specjalnej miotełki do wymieszania użyjmy mieszadełka lub łyżki). Powoli dodajemy 1/3 łyżeczki cukru kokosowego.
Po dokładnym rozmieszaniu wszystkich grudek, dopełniamy filiżankę do połowy wodą i znów mieszamy. Na wierzch wlewamy gorące, spienione mleko. Pycha!
Spróbujcie zamienić zwykłe mleko na mleko kokosowe :-). Przygotowanie matcha wymaga cierpliwości. Warto poświęcić 5 minut na sporządzenie rano takiego kubka energii.

Życzymy dużo zdrowia!