Mleko kozie może być ciekawą i zdrową alternatywą dla osób nietolerujących nabiału na bazie mleka krowiego. Posiada ono odmienne właściwości niż tradycyjne mleko krowie.

Kozy są zazwyczaj zdrowe, dlatego nie podaje im się regularnie dawek antybiotyków, ani innych leków. Wypasane na pastwiskach lubią zjadać rozmaite trawy, liście i zioła, dlatego ich mleko jest bogatsze w składniki odżywcze. 

Jednym z nich jest tauryna, czyli aminokwas posiadający dobroczynny wpływ na nasz organizm. Tauryna popularna jest w środowisku sportowców, ponieważ umożliwia regenerację tkanki mięśniowej uszkodzonej w trakcie wysiłku fizycznego. Poza tym tauryna poprawia metabolizm tłuszczów, obniża ciśnienie, chroni wątrobę i usprawnia pracę serca. Ważną jej właściwością jest to, iż zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy i wspomaga wzrok.  Mleko kozie zawiera 6 razy więcej tauryny niż mleko krowie czy w pokarmie kobiecym.

Kolejną ważną cechą mleka koziego jest odmienna struktura tłuszczu, dzięki czemu jest ono dużo łatwiej strawne niż mleko krowie.

Warto urozmaicić naszą dietę i sięgnąć po ten wartościowy produkt.