Napoje probiotyczne– skład, skuteczność, wpływ na organizm

Probiotyki najczęściej kojarzą się ludziom po prostu z odwrotnością antybiotyku. Jeden zabija bakterie, a drugi ich dostarcza, aby odbudować naturalną florę jelitową. I jest to oczywiście właściwe myślenie. Z tego powodu probiotyki (napoje probiotyczne lub krople) polecane są po przejściu terapii antybiotykowej, ale także w związku z każdą inną sytuacją związaną z obniżeniem odporności, na przykład infekcji.

Z czego robi się napoje probiotyczne?

Napoje probiotyczne zawierają oczywiście w sobie probiotyki. Czy każdy jednak wie, czym tak naprawdę probiotyki są? To nic innego jak bakterie, które można znaleźć między innymi w produktach powstałych w wyniku fermentacji mleka krowiego, takich jak maślanka czy kefir. Nie każdy musi przepadać za takimi specyfikami, dlatego do akcji wkraczają wtedy napoje probiotyczne, które swoim smakiem daleko odbiegają od sfermentowanego mleka.

Jednak napoje probiotyczne to nie tylko szczepy bakterii. Są one rozcieńczone oczywiście z wodą, ale w składzie można znaleźć także soki oraz ekstrakty ziołowe i owocowe, które dodatkowo wspierają nasz organizm. Wspaniałym uzupełnieniem tego rodzaju napoju jest głóg, chmiel czy mięta. Napoje probiotyczne dostępne są w formie gotowej do picia oraz w wersji skoncentrowanej, którą należy dodatkowo samodzielnie rozcieńczyć.

Właściwości napoi probiotycznych

Tym, z czego najbardziej znane są probiotyki, to oczywiście usprawnianie układu pokarmowego poprzez odbudowywanie flory bakteryjnej jelit. To wpływa między innymi na lepszą wchłanialność substancji odżywczych z pożywienia, ale także na ogólne podwyższenie poziomu odporności. Dodatkowo warto wspomnieć, że przyjmowanie probiotyków pomaga w łagodzeniu objawów nietolerancji pokarmowych. To jednak nie wszystko! Może to również wpływać na obniżenie poziomu „złego” cholesterolu poprzez zmniejszenie wchłanialności tłuszczu.

Nie tylko dla układu pokarmowego

Najlepiej wybierać napoje probiotycznez dodatkowymi składnikami, tak jak było wspomniane, na przykład z głogiem, chmielem lub miętą. Składniki te sprawiają, że napoje są jeszcze bogatsze i mogą wpływać pozytywnie na organizm pod jeszcze większą ilością względów. Wyżej wymienione zioła wpływają przede wszystkim uspokajająco, co wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, pomaga w przypadku bezsenności lub nadmiernego zdenerwowania. Jak wiadomo, w dzisiejszych czasach zabija nas również stres związany z nieustanną pogonią za czymś.

Głóg jest ziołem stosowanym na przeróżne problemy związane z układem sercowo-naczyniowym. Chmiel natomiast zyskuje rozgłos dzięki badaniom nad hamowaniem rozwoju raka. Ze względu na to, że reguluje on poziom kobiecych hormonów, od dawna polecany był na przykład dla złagodzenia objawów menopauzy. Z tego powodu wierzy się, że może działać pozytywnie na nowotwory związane z zaburzeniami poziomu estrogenu. Z kolei mięta wydaje się naturalnym przedłużeniem probiotyków. Od wieków jest stosowana na różne dolegliwości związane z układem pokarmowym, niezawodna na wzdęcia czy zaparcia.