Ocet jabłkowy na odchudzanie – czy może być skuteczny?

Każdy marzy o pięknej sylwetce, a co za tym idzie, wciąż poszukuje się nowych metod na odchudzanie. Równocześnie kładzie się nacisk na to, by minimalizować ilość syntetycznych składników w diecie. Szuka się więc inspiracji w naturze, a jednym z produktów, na który zwraca się uwagę, jest ocet jabłkowy.

Pojawia się wiele diet oczyszczających i detoksykujących, ale czasem dobrze sięgnąć po najprostsze rozwiązania. Zwolenników, którzy twierdzą, że ocet jabłkowy odchudza, jest coraz więcej. Wciąż jest też dużo sceptyków. Oczywiście jak wokół każdej nowej metody, narosło trochę mitów. Jaka jest prawda? Czy rzeczywiście warto po niego sięgnąć?

Wpływ octu jabłkowego na nasze zdrowie

Jak sama nazwa wskazuje, ocet jabłkowy jest z jabłek. Powstaje poprzez fermentację wywołaną przez bakterie octowe. Można go przygotować samodzielnie i używać w ten sam sposób, jak zwykły ocet, czyli dodając do sałatek, czy sosów. Najpowszechniej stosuje się ocet jabłkowy na odchudzanie, jednak ma dużo większe znaczenie dla naszego zdrowia. Przede wszystkim pomaga zwalczyć bakterie i inne drobnoustroje. Używa się go do czyszczenia, leczenia infekcji ucha, czy grzybicy paznokci. Oprócz tego jest pomocny w profilaktyce chorób nowotworowych.  Chociaż dopiero teraz, kiedy panuje moda na smukłą sylwetkę, ocet jabłkowy jest na odchudzanie, ale był znany już w starożytności i używano go do dezynfekcji.

Nie jest to koniec korzyści. Jedną z najważniejszych właściwości octu jabłkowego jest to, że wspiera regulację poziomu cukru we krwi. Jest to szczególnie ważne dla osób chorujących na cukrzycę. Jest on też nieoceniony dla dobrej pracy serca. Obniża cholesterol i poziom trójglicerydów. A ze względu na obecność kwasu chlorogenowego, który jest przeciwutleniaczem, kwas octowy działa ochronnie na dobry cholesterol. Nie tylko ocet jabłkowy, również pozostałe octy ekologiczne również wykazują właściwości zdrowotne.

Czy ocet jabłkowy może pomóc w odchudzaniu?

Tak i nie. Zależy, jak na to spojrzymy. Jeśli ktoś sądzi, że ocet jabłkowy jest na odchudzanie i pomaga pozbyć się niechcianego tłuszczu, to jest w błędzie. Kiedy zaczyna się go stosować, to faktycznie można odnieść takie wrażenie, bo waga idzie nieco w dół. Jednak jest to efektem nadmiaru wody w organizmie, która jest wydalana. Inny mit mówi, że picie octu jabłkowego wystarczy, aby kilogramy same znikały. Niestety tak nie jest. Trzeba jeszcze pomyśleć o zdrowej diecie i większej aktywności fizycznej.

Natomiast jeśli ktoś szuka czegoś, co przyspieszy spalanie tłuszczu, wtedy ocet jabłkowy może być przydatny. Dzięki związkom obecnym w occie tłuszcze są szybciej rozszczepiane. Ocet jabłkowy jest też dobrą propozycją dla osób, które mają problem z efektem jo-jo.  Przy wolnym chudnięciu, ocet jabłkowy pomoże tego uniknąć.

Ocet jabłkowy może przyspieszać trawienie, a to w pewnym sensie też przyspiesza odchudzanie. Przez właściwości octu jabłkowego żołądek wydziela więcej soków trawiennych. Jest to pomocne przy utracie kilogramów, ale z drugiej strony trzeba zachować ostrożność. Jeśli będzie się octu spożywało zbyt dużo, zacznie on zbyt obciążać żołądek, a to w konsekwencji może prowadzić do wrzodów.