Owsianka

Pełne śniadanie

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia. Zgodnie z przysłowiem chińskim: „Śniadanie zjedz sam, obiadem podziel się z przyjacielem, a kolację oddaj wrogowi”, śniadanie powinno być obfite i treściwe. Daje nam energię na cały dzień i nie powinniśmy go pomijać.

Od kilku już lat, codziennie przygotowuję na śniadanie owsiankę. Czy mi się nie nudzi? Nie!!! Po pierwsze na rynku jest szeroki wybór wszelkich płatków: owsiane, jęczmienne, gryczane, jaglane, żytnie, quinoa, z samopszy. Możemy je dowolnie mieszać. Po drugie, w zależności od pory roku, możemy dodać do naszej owsianki owoce świeże, suszone, konfitury, orzechy, nasiona (np. pestki dyni, słonecznika, nasiona chia, sezam, siemię lniane). Wariantów jest dużo. Wszystko zależy od naszych pomysłów i tego co mamy w lodówce.

Dzisiaj chciałam zaproponować Wam trochę inny sposób przyrządzania owsianki. Nie myślcie, że takie śniadanie jest czasochłonne. W trakcie przygotowywania owsianki, przygotowuję również śniadanie dla dzieci i drugie śniadanie do szkoły i przedszkola.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

W suchym garnuszku, na małej mocy płyty podgrzewamy płatki owsiane wraz z przyprawami, od czasu do czasu mieszając. Gdy, pod wpływem ciepła, z przypraw zacznie się uwalniać aromat, a płatki lekko rumienić wlewamy do płatków mleko (krowie lub roślinne). Zmniejszamy moc płyty na minimum. Wkrawamy do owsianki banana oraz dodajemy płatki quinoa. Po około 2-3 minutach możemy wyłączyć płytę grzewczą. Dodajemy do owsianki oliwę i po wymieszaniu możemy ją przełożyć do miseczek. Dodajemy świeże owoce i posypujemy nasionami. Zdrowe śniadanie gotowe!

owsianka
Gotowa owsianka

Smacznego!