Blog sklepu Zakręcony Słoik
Smacznie i zdrowo!
- Celiakia to choroba polegająca na nietolerancji glutenu. Jest jedną z najczęstszych chorób układu trawiennego na świecie. Warto wiedzieć, że spożywanie glutenu nie ma bezpośredniego związku z powstaniem choroby, a jedynie sprawia, że zaczynają występować nieprzyjemne symptomy. Najczęściej są to bóle brzucha, biegunka czy wzdęcia. Jeśli doświadczamy takich objawów, powinniśmy skontaktować się z lekarzem w celu potwierdzenia diagnozy.
- Ten niegdyś popularny olej stracił na swoim znaczeniu już jakiś czas temu. Powszechnie w kuchni polskiej zaczęto stosować olej rzepakowy. Warto powrócić jednak do korzeni i zapoznać się bliżej z olejem rydzowym, który jest uważany za pierwszy z olejów, jakich używali Polacy. Nie bez przyczyny. Olej rydzowy – właściwości, które zadziwiają.
- Probiotyki najczęściej kojarzą się ludziom po prostu z odwrotnością antybiotyku. Jeden zabija bakterie, a drugi ich dostarcza, aby odbudować naturalną florę jelitową. I jest to oczywiście właściwe myślenie. Z tego powodu probiotyki (napoje probiotyczne lub krople) polecane są po przejściu terapii antybiotykowej, ale także w związku z każdą inną sytuacją związaną z obniżeniem odporności, na przykład infekcji.
- O zielonej kawie w ostatnich latach zrobiło się dosyć głośno. Ma ona znacznie więcej prozdrowotnych właściwości niż palona. Mówi się też o jej właściwościach odchudzających. Ile w tym jest prawdy?
- Oregano najczęściej postrzega się jako przyprawę, która nadaje smak i aromat potrawom. Ci, którzy interesują się nieco ziołolecznictwem i medycyną naturalną, podkreślają także jego właściwości prozdrowotne. W odpowiednich dawkach, dzięki oregano można pomóc sobie z wieloma dolegliwościami, ale są też skutki uboczne, które nakazują zachować ostrożność.
- Kategorie: Porady & Informacja
Jak uprażyć sezam?
Sezam kojarzy się głównie z daniami azjatyckimi, którym nadaje lekko orzechowy aromat. Sezam jest najważniejszym składnikiem pasty tahini, którą dodaje się do popularnej chałwy i humusu. Jednak warto go docenić nie tylko ze względu na walory smakowe. Jego bogaty skład sprawia, że wybierając sezam, wspieramy nasze zdrowie. - Szafran jest jedną z tych przypraw, która dzisiaj w wielu kuchniach jest wciąż niedoceniana. Doda jedzeniu specyficznego aromatu, ale nie jest to jedyne, za co się ceni szafran. Był stosowany już przez Greków i Sumerów, i to nie tylko do gotowania. Poza walorami smakowymi zwracali uwagę na liczne właściwości lecznicze. Kiedy i do czego używamy szafranu, żeby czerpać jak najwięcej korzyści?
- Skóra niemowlaków, alergików i posiadaczy cery ze skłonnością do podrażnień, nie może być pielęgnowana z użyciem zwykłych preparatów. Kosmetyki zawierające konserwanty, substancje zapachowe, czy barwniki mogą wywołać podrażnienia, dyskomfort. Z myślą o osobach, które szczególnie muszą uważać, powstały kosmetyki hipoalergiczne.
- Kategorie: Porady & Informacja
Czy masło orzechowe tuczy?
Obecność orzechów w diecie zdaniem dietetyków jest obowiązkowa. Mają wiele cennych składników odżywczych i poprawiają pracę mózgu. Osoby, które lubią orzechy i słodycze, chętnie sięgają po masło orzechowe. Jednak mówi się o jego kaloryczności, a to kłóci się z dbałością o smukłą sylwetkę. Ale czy jest to prawdą, czy masło orzechowe tuczy? - Dietetycy od lat podkreślają istotność nasion i pestek w naszej diecie. Wydawałoby się, że mamy duży wybór, a jednak odkrywamy coraz to nowe dobrodziejstwa natury. Są produkty spożywcze, które do niedawna nie były u nas znane, a zyskują dużą popularność. Przykładem są orzechy brazylijskie. Poza tym, że są smaczne, ich spożywanie niesie liczne korzyści dla naszego zdrowia.
Strona
- Strona Poprzednie
- Strona 1
- Aktualnie czytasz stronę 2
- Strona 3
- Strona 4
- Strona 5
- ...
- Strona 15
- Strona Następne