Blog sklepu Zakręcony Słoik

Smacznie i zdrowo!

  1. Czy herbata pobudza? - Fakty i mity
    Kategorie: Porady & Informacja

    Czy herbata pobudza? - Fakty i mity

    Kawa czy herbata? To pierwsze pytanie, które usłyszymy idąc w odwiedziny. O ile kawa od razu kojarzy się z kofeiną, o tyle zdania na temat działania herbaty są podzielone. Odmian herbat jest wiele i każda z nich ma inne właściwości. Ale czy herbata pobudza?
  2. Bogate płatki
    Kategorie: Potrawy wegetariańskie & Informacja

    Bogate płatki

    Dziś na śniadanie kokosowa granola z płatkami kasztanowymi z dodatkiem orzechów i owoców. Do tego odrobina jogurtu naturalnego.
  3. Propozycja na obiad - kartacze
    Kategorie: Potrawy mięsne

    Propozycja na obiad - kartacze

    Mazurski klasyk na obiad też musi czasem być. Znacie kartacze, przygotowujecie?
  4. Amarantus - jak gotować i jak jeść?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Amarantus - jak gotować i jak jeść?

    Na sklepowych półkach pojawiają się coraz to nowe produkty określane mianem super food. Swego czasu tajemniczo brzmiała nazwa „amarantus” umieszczona na niektórych torebkach z drobnymi ziarenkami. Choć stały się już składnikiem wielu potraw, nadal część osób nie wie nawet o ich istnieniu. Czym jest i jak amarantus gotować?
  5. Czubryca - zapomniana przyprawa?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Czubryca - zapomniana przyprawa?

    Coraz chętniej poznajemy nie tylko samą kulturę i tradycję różnych regionów świata, ale także chcemy rozsmakować się w ich kuchniach regionalnych. Wśród nowych dań pojawiają się przyprawy, które do tej pory nie gościły na polskich stołach albo pojawiały się sporadycznie. Przykładem jest czubryca. Przyprawa ta jest powszechna w kuchni bułgarskiej, ale jest na tyle uniwersalna, że może być wykorzystana także w wielu innych daniach.
  6. Fasola mung - właściwości, zastosowanie, popularne przepisy
    Kategorie: Porady & Informacja

    Fasola mung - właściwości, zastosowanie, popularne przepisy

    Już sama nazwa sugeruje, że fasola mung jest czymś egzotycznym i kojarzy się z Azją. Jest to przypuszczenie trafne, bo przez wieki hodowało ją się w Indiach. Obecnie jest uprawiana jest w wielu krajach Azji i nie tylko. Fasola mung przez swoje liczne właściwości zdrowotne jest nie raz nazywana złotą fasolą i jest uważana za jedną z najbardziej wartościowych na świecie.
  7. Pierwszy chleb na zakwasie
    Kategorie: Desery, ciasta i napoje

    Pierwszy chleb na zakwasie

    Poniżej prezentujemy przepis, który otrzymaliśmy od naszych znajomych (dziękujemy Marzenie i Jarkowi). Mamy nadzieje, że Wam się przyda! Oto pierwszy przepis na chleb, na dobry chleb, prosty, który wyjdzie każdemu.
  8. Soczewica żółta - właściwości i przygotowanie
    Kategorie: Porady & Informacja

    Soczewica żółta - właściwości i przygotowanie

    Często produktów z grupy super food poszukuje się daleko, tymczasem wśród łatwo dostępnych artykułów znajdziemy wiele takich, które są pełnowartościowe i smaczne. Przykładem jest soczewica, będąca częstym składnikiem potraw wegetariańskich. Jednak jest ona polecana nie tylko osobom, które zdecydowały się na dietę wegańską.
  9. Błonnik witalny jak stosować? Jakie właściwości ma błonnik witalny?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Błonnik witalny jak stosować? Jakie właściwości ma błonnik witalny?

    Wzrost popularności zdrowego stylu życia, niesie za sobą zmiany w wielu płaszczyznach. W tym zmienia się podejście do aktywności fizycznej i odżywiania. Coraz powszechniejsze stają się też różnego rodzaju suplementy diety. Mają one dostarczyć do naszego organizmu deficytowych składników odżywczych i wspierać poszczególne procesy. Najchętniej sięga się po te, które mają sprzyjać odchudzaniu i szybszemu metabolizmowi. Wśród nich wymieniany jest błonnik witalny, jak go stosować?
  10. Catuaba - eko-afrodyzjak?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Catuaba - eko-afrodyzjak?

    Wśród produktów spożywczych, które stanowią nowość, a jednocześnie bardzo szybko zyskują na popularności, jest catuaba. Jest to nazwa ogólna dla mieszanek, które pozyskuje się z drzew Trichilla catigua i także Erythroxylum vaccinifolium. Zrobiony z ich udziałem napar, czasem nazywa się herbatą, choć wcale nią nie jest. Kiedy warto sięgnąć po ten napój?

Elementy 41 do 50 z ogólnych 141

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.