Mazurski klasyk na obiad też musi czasem być ?. Znacie kartacze, przygotowujecie? To prawda, są trochę pracochłonne, ale smak rekompensuje stanie w kuchni ?. Ziemniaki ? z Gospodarstwa Ekologicznego Tomaszulka nadały się świetnie, bo nie są wodniste. Na wierzch cebulka przysmażona na oliwie, a surówka z kapusty pekińskiej z papryką i pomidorem ???.
Gdyby komuś chciało się bawić to podaje przepis:
- 1 kg ziemniaków surowych, utartych na najdrobniejszych oczkach (jak na placki ziemniaczane),
- 30 dag ugotowanych ziemniaków przeciśniętych przez prasę,
- mięso mielone,
- 1 cebula,
- 1 łyżka mąki,
- sól i pieprz.
Ważne jest to, by utarte ziemniaki surowe porządnie wycisnąć przez gazę. Wodę z ziemniaków wylać, a skrobię wykorzystać właśnie do ciasta pyzowego. Łączymy odciśnięte ziemniaki surowe z gotowanymi, utartą cebulą, mąką, pieprzem i solą . Bierzemy porcję ciasta rozpłaszczamy, nadziewamy przyprawionym mięsem mielonym i zalepiamy. Gotujemy w gorącej, osolonej wodzie ok. 20-25 minut, w zależności od wielkości pyz. Moje były bardzo duże ?. Robiłam z 4 kg ziemniaków. Jak się napracować to raz, a porządnie ?