Pyłek kwiatowy, zwany inaczej obnóżem pszczelim to pyłek zebrany przez pszczoły z pylników kwiatowych roślin zielonych i drzew. Wymieszany z niewielką ilością pszczelej śliny oraz nektarem. W postaci obnóży pszczoły przenoszą go do ula w koszyczkach znajdujących się na trzeciej, tylnej parze nóg. Pyłek w formie obnóży pozyskuje się za pomocą poławiaczy pyłku i po wysuszeniu stanowi on surowiec farmaceutyczny, spożywczy i kosmetyczny.
W ziarnach pszczelego pyłku kwiatowego stwierdzono ponad 250 substancji. Do zasadniczych grup związków zalicza się białka, aminokwasy, lipidy, kwasy tłuszczowe, cukry, związki fenolowe i triterpenowe. Pyłek zawiera duże ilości witamin m.in.: C, B1, B2, kwasu foliowego i kwasu pantotenowego oraz składników mineralnych takich jak: wapń, magnez, żelazo oraz potas. Co więcej wszelkie te składniki są bardziej biodostępne od konwencjonalnych suplementów diety.
Ponad 70% substancji znajdujących się w pyłku pszczelim odznacza się działaniem biologicznym. W związku z czym można go wykorzystać z powodzeniem jako suplement diety.
Pyłek kwiatowy w postaci obnóża pszczelego i jego ekstraktów odznacza się działaniem adaptogennym, tzn. podwyższa sprawność fizyczną i psychiczną oraz odporność immunologiczną organizmu człowieka. Aktywność adaptogenna pyłku kwiatowego przejawia się również w działaniu zmniejszającym niedotlenienie mózgu, ochraniającym przed promieniowaniem jonizującym oraz w działaniu przeciwstresowym.
W celu podwyższenia odporności fizycznej i immunologicznej podaje się wyższe dawki obnóża pszczelego (10-40g dziennie). A dla podwyższenia sprawności psychicznej (wspomaganie leczenia depresji) małe dawki tego produktu (1 – 3g dziennie) przez 2-6 tygodni.
Stosowanie
Pyłek kwiatowy (ok. 2 łyżeczki) należy zalać 1/3 szklanki wody mineralnej lub kranowej ale przegotowanej i ostudzonej ewentualnie, użyć mleka i odstawić na kilka godzin. Można także osłodzić miodem tuż przed spożyciem. Dodatkowo, wskazane jest dolanie ciepłej wody (nie gorącej) – ciepłe płyny są lepiej przyswajalne. Pyłek w tej postaci zaleca się przyjmować dwa razy dziennie, rano na czczo i wieczorem przed snem. A najlepiej wiosną i jesienią.
Większość informacji pochodzi z artykułu dr hab. n. farm. Bogdana Kędzia w Czasopiśmie specjalistycznym o zdrowym odżywianiu „Food Forum” nr 6(16)/2016. Osoby zainteresowane szczegółowym opisem badań potwierdzających zdrowotny wpływ pyłku pszczelego na nasz organizm, zapraszamy do przeczytania artykułu.