Ryż jest jednym z tych rodzajów zbóż, które spożywa się w niemal wszystkich regionach świata. Jest w różnych odmianach, a każda z nich wyróżnia się pod względem smaku i wartości odżywczych. W polskiej kuchni najbardziej popularny jest ryż biały, ale jakby dokładniej przyjrzeć się rodzajom ryżu, jakie można kupić w sklepach, barwne ziarenka są dla naszego zdrowia cenniejsze. Jedną z odmian, w które warto zaopatrzyć swoją kuchnię jest ryż czerwony.
Czym się wyróżnia?
Ryż czerwony swój kolor zawdzięcza temu, że w łupince znajdują się antocyjany. Należą one do flawonoidów, które są uważane za silne przeciwutleniacze. Po ugotowaniu ryż jest lekko słodki i ma orzechowy aromat. Stanowi doskonałe uzupełnienie wielu potraw, stąd wzrost jego popularności. Podobnie jak ryż brązowy, także czerwona odmiana ryżu należy do grupy pełnoziarnistych. W konsystencji ryż czerwony jest troszkę bardziej kleisty niż biały.
Jak pozyskuje się ryż czerwony?
Łatwa dostępność i uprawa ryżu sprawia, że stał się on elementem jadłospisu prawie 1/3 ludzkości. Naukowcy, którzy liczyli odmiany w Korei, Japonii i Chinach wyróżnili przeszło 8000 gatunków! Jednak podstawowy podział jest dokonywany ze względu na długość i kolor ziarenek. Według tej klasyfikacji ryż czerwony jest ryżem niepolerowanym średnioziarnistym o czerwonej łupince. Chcąc dotrzeć do miejsca, w którym od dawna spożywa się ryż czerwony, trzeba odwiedzić m.in. Butan i Tajlandię. Mimo to, jest to jedna z licznych odmian chińskiego ryżu. Ze względu na swoje walory smakowe jest wyjątkowo popularny na Filipinach i Tajlandii.
Jednak do kupienia jest także odmiana, którą uprawia się w Europie. Na podmokłym terenie Camaruge we Francji była uprawiana już w VII wieku, ale działania zakończyły się niepowodzeniem. Do uprawy wrócono w XIX wieku, więc i na naszym kontynencie ryż czerwony jest czymś znanym od wieków. A mimo to, nie widuje się go na stołach zbyt często, choć w ostatnich latach zaczęło się to zmieniać. Poleca się jego dodawanie nie tylko do dań głównych, ale też sałatek, owoców i deserów.
Wartości odżywcze ryżu czerwonego
Jak pokazują badania, antocyjany są związkami, które działają antyrodnikowo i antyzapalnie. Dzięki ich obecności ryż czerwony wspiera profilaktykę cukrzycy, otyłości, chorób układu krążenia i nowotworów. Poprawia także wzrok oraz kondycję skóry i włosów. Obecne są w nim witaminy z grupy B, K, E, wapń, potas, cynk, fosfor, mangan i magnez. Jeżeli spojrzeć na zawartość witamin, minerałów i błonnika jest ona porównywalna z brązowym ryżem. Z kolei żelaza jest dużo więcej niż w każdym innym ryżu.
Ryż czerwony powinny włączyć do diety wszystkie osoby walczące z nadwagą i planujące przejście na dietę. Ma on korzystny wpływ na redukcję masy ciała. Zawdzięcza to znajdującym się na nim sfermentowanym drożdżom, które ograniczają gromadzenie się w komórkach lipidów. Obserwacje badaczy udowodniły, że zawartość tłuszczów w komórkach może się obniżyć nawet o 90% i to bez szkodliwego działania na organizm.