Są takie produkty, które spożywa się od pokoleń. Jednym z nich jest sok z brzozy, którego właściwości ceniono wiele wieków temu. Medycyna ludowa mówi o nim jako o boskim napoju dodającym energii i urody. Jak to się stało, że pomimo tylu nowoczesnych suplementów, sok z brzozy nadal jest tak powszechny? Dlaczego stosować sok z brzozy i kiedy?
Pomimo tego, że sok z brzozy powstaje jedynie wiosną, można go kupić w sklepach także w innych porach roku. Doskonale wzmacnia odporność, a jeżeli jest spożywany na wiosnę, redukuje wiosenne przesilenie. Przez swój skład jest pomocny przy leczeniu nerek, anemii i trądziku. Chociaż jest on napojem wiosennym, zaleca się jego picie przez cały rok. Dozwolone są aż 3 szklanki na dobę. Jest on traktowany zarówno jako środek leczniczy, jak i zapobiegający wielu chorobom.
Jak pozyskuje się sok z brzozy?
Sok z brzozy pozyskuje się, kiedy drzewo ma pień o średnicy przekraczający 15 cm. Sok zbiera się wczesną wiosną, gdy gleba dopiero się rozmraża po zimie. Wraz z nadejściem przedwiośnia, drzewa budzą się do życia i wydzielają sok. Sposobów, by pozyskać sok z brzozy jest kilka, więc kiedy śniegi topnieją, a w naszym ogródku są brzozy, warto je wykorzystać. Najczęściej nacina się pień na głębokość do 2 cm i podstawia naczynie. Dalej, można wwiercić się w pień, bądź też zbierać sok z gałęzi. Wwiercanie w pień jest bardziej inwazyjną metodą niż poprzednia, a otwór wykonuje się na głębokości 2-3 cm. Z kolei sok z gałązek spijały nawet dzieci. Niestety z cienkich gałązek soku jest niewiele. Jeśli w sąsiedztwie mamy tereny bagienne, drzewa będą uboższe w składniki.
Na co pomaga sok z brzozy?
Większość z nas niestety nie ma dostępu do brzozy, więc pozostaje posiłkowanie się preparatami dostępnymi w aptekach i sklepach zielarskich. Mogą być one tylko z brzozy, bądź też z domieszką innych ziół. Na szczęście często mają na tyle dobry skład, że zachowują wszystkie właściwości zdrowotne soku. Sok z brzozy – kiedy zaleca się jego spożycie i czego nam dostarcza? W pierwszej kolejności należy wymienić kwas jabłkowy i cytrynowy. Dzięki nim, sok z brzozy stanowi prawdziwe bogactwo witaminy C. Oprócz niej znajdziemy witaminy z grupy B, a także magnez, fosfor, wapń, żelazo, flawonoidy i garbniki.
Sok z brzozy docenią szczególnie panie. Można go nie tylko pić, ale stosować zewnętrznie na włosy i skórę, co zapewni optymalne odżywienie. Poprawia to ukrwienie i stymuluje porost włosów. Poza tym przyspiesza przemianę materii, a to dobra wiadomość, jeśli chcemy przejść na dietę odchudzającą. Nie są to jednak jedyne korzyści, jakie wiążą się z tym napojem. Dodaje sił, poprawia odporność organizmu, usprawnia pracę układu moczowego. Zewnętrznie sok z brzozy stosuje się też przy gojeniu ran i wrzodów. Lekarze zalecają, by był on spożywany przez osoby walczące z nowotworem, co ma poprawiać ich samopoczucie. Mimo, że sok z brzozy jest znany od wieków, w dalszym ciągu trwają badania mające na celu zweryfikowanie wszystkich prozdrowotnych właściwości tego napoju.