Pokrzywa jest jedną z najpowszechniejszych w naszym kraju roślin. Niestety obecnie nie docenia się w pełni jej walorów. Tymczasem w medycynie ludowej była obecna już w starożytności. Najczęściej z pokrzywy robi się herbatę lub soki. Jakie sok z pokrzywy ma właściwości i kiedy warto po niego sięgnąć?
Zrobienie soku z pokrzywy nie jest skomplikowane. Wystarczy dużą ilość pokrzyw umyć, posiekać i w sokowirówce wycisnąć sok. Potem daje się go do ciemnej butelki i przechowuje w lodówce. Kłopotu nie ma wiosną, kiedy pokrzywa jest młoda, ale później jest to problematyczne. Na szczęście butelki z sokiem można znaleźć w sklepach ze zdrową żywnością. Patrząc na skład i bogactwo cennych składników, warto się zaopatrzyć w odpowiedni zapas.
Właściwości zdrowotne soku z pokrzywy
Chociaż wygląda bardzo niepozornie, sok z pokrzywy ma właściwości, które będą wspierały organizm i pomagały w leczeniu licznych chorób. Przede wszystkim jest to istna skarbnica witamin A, B2, C, E, K, a także wapnia, magnezu, krzemu, żelaza i flawonoidów. Oprócz tego sok wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne i antyseptyczne. W zależności od potrzeby sok z pokrzywy może być stosowany zewnętrznie i wewnętrznie.
Sok z pokrzywy ma właściwości moczopędne. Oznacza to, że z jednej strony będzie wspierał oczyszczanie organizmu z toksyn, a z drugiej pomoże pozbyć się obrzęków. Jeśli będzie przyjmowany równocześnie z niskokaloryczną dietą i aktywnym trybem życia, będzie przyspieszał odchudzanie. Stosowanie soku z pokrzywy zaleca się leczeniu zmian skórnych, niedokrwistości, czy chorobach układu moczowego. Dobre efekty widać przy stosowaniu podczas choroby wrzodowej, raka prostaty, osteoporozy, reumatyzmu i chorób wątroby. Sok stymuluje również wzrost włosów i zapobiega ich wypadaniu, a także leczy łupież.
Jak dawkować sok z pokrzywy?
Pomimo tak licznych korzyści zdrowotnych, decydując się na stosowanie soku z pokrzywy, trzeba dawkować go w odpowiednich ilościach. Sok z pokrzywy rozcieńcza się w wodzie. Jeśli smak jest dla nas niekorzystny, można dodać odrobinę miodu. W ciągu doby nie powinno się pić więcej niż 3 łyżki. Dawka ta powinna być rozdzielona na dwie porcje. W zależności od tego, kto ma zamiar pić sok, zalecana ilość może się nieco zmieniać. Jeśli chodzi o profilaktykę, to dzienna dawka nie powinna przekraczać 10-20 ml, natomiast u osób cierpiących na anemię, może ona osiągnąć nawet 30 ml. Mniejsze ilości powinny pić dzieci, a najlepiej wcześniej skonsultować się z lekarzem.
Ważne jest nie tylko to, ile soku pije się w ciągu doby, ale również jak długo można go spożywać, by był bezpieczny dla zdrowia. Za optymalny okres uważa się miesiąc. Ten czas jest odpowiedni, by czerpać wiele korzyści dla zdrowia i nie narażać się na utratę witamin. Przeciwwskazaniem do stosowania są cukrzyca, mięśniaki, choroby nerek i nadmiar żelaza. Sok stosowany na skórę nie musi być rozcieńczany. Z kolei chcąc zrobić płukankę do włosów, przyjęło się, by 10 ml rozcieńczać z 60 ml wody.