Biały cukier w ogromnych ilościach pojawia się w większości produktów spożywczych, zwłaszcza tych wysoko przetworzonych. Jego spożywanie negatywnie odbija się na naszym zdrowiu, dlatego coraz częściej poszukujemy jego zamienników. Wśród naturalnych słodzików, które są używane w miejscu białego cukru, są m.in. ksylitol i stewia. Ile o nich wiemy? Lepsza jest stewia, czy ksylitol?
Słodziki, jakie można dostać w sklepach mogą być w formie tabletek, proszków albo płynu. Jednym z ważniejszych powodów, które skłaniają do ich wyboru jest niska kaloryczność i to, że nie wpływają na podniesienie poziomu glukozy we krwi. Zamienniki cukru mogą być pochodzenia naturalnego, jak wspomniana stewia, czy fruktoza albo sztucznego jak taumatyna lub sorbitol.
Właściwości substancji słodzących
Substancje słodzące są propozycją wartą zastanowienia m.in. dla tych osób, które chcą zadbać o prawidłową masę ciała. Z kolei korelacja z glukozą jest szczególnie istotna dla diabetyków. Mimo to, trzeba zachować umiar w ich spożywaniu, zwłaszcza, gdy chodzi o substancje sztuczne. Najlepiej skoncentrować się na produktach naturalnych. Jeżeli będą się pojawiały w diecie w dopuszczalnych dawkach nie tylko nie zaszkodzą zdrowiu, ale mogą je wspierać. Każdy ze słodzików ma nieco inny smak, dlatego nie każdy przypadnie do gustu i czasem trzeba wypróbować kilka.
Różnice między ksylitolem a stewią
Najczęstsze pytania dotyczą dwóch najpopularniejszych słodzików, zatem stewia, czy ksylitol? Stewia jest rośliną pochodzącą z Ameryki Południowej.
W smaku jest do 400 razy słodsza niż cukier, a pomimo to, jest bezkaloryczna. Zaleca się ją osobom walczącym z otyłością, chorym na cukrzycę i fenyloketonurię. Jej systematyczne stosowanie, nie tylko nie wpływa negatywnie na glukozę, ale także sprzyja regulacji glikemii. Ponadto zawiera magnez, selen, potas, wapń, żelazo, cynk i witaminę C. Jest także uważana na środek moczopędny i wzmacniający. Ponadto wykazuje działanie przeciwpróchnicze. Jak pokazują badania stewia jest bardziej wartościowa w postaci suszonych ziół niż tabletek.
Ksylitol z kolei jest alkoholem cukrowym, który najczęściej pozyskuje się z drewna brzozowego.
W przeciwieństwie do wielu cukrów nie ulega fermentacji w naszym przewodzie pokarmowym. Jest bezpieczny dla diabetyków a jego indeks glikemiczny jest 14 razy mniejszy niż białego cukru. Poza tym, że wspiera proces odchudzania, ma właściwości przeciwpróchnicze i antybakteryjne. Dodatkowo neutralizuje wolne rodniki, działa przeciwnowotworowo i obniża poziom cholesterolu. Zaleca się go jako wsparcie w leczeniu chorób układu pokarmowego, np. przy problemach z Helicobacterem pylori. Ogranicza również namnażanie się drożdżaków i pleśni. Spożywany w nadmiarze może podrażniać przewód pokarmowy działając przeczyszczająco.
Zadając sobie pytanie stewia, czy ksylitol, trzeba przede wszystkim zweryfikować właściwości obu substancji pod kątem tego, które są ważniejsze dla naszego zdrowia i mogą przynieść więcej korzyści.