Informacja

Informacje na tematy związane z odżywianiem i produktami w sklepie. Kategoria prezentująca zebrane przez nas informacje.

  1. Guma guar – właściwości i zastosowanie
    Kategorie: Porady & Informacja

    Guma guar – właściwości i zastosowanie

    Pomaga czy szkodzi? To pytanie dotyczy wielu składników diety, czy kosmetyków. Jednym z dodatków wzbudzających duże kontrowersje jest guma guar. Właściwości tego związku, to przede wszystkim zagęszczanie. Co jeszcze trzeba o nim wiedzieć?
  2. Cascara Sagrada - działanie i zastosowania
    Kategorie: Porady & Informacja

    Cascara Sagrada - działanie i zastosowania

    Wśród różnych suplementów obecnych na aptecznych półkach, znajduje się Cascara Sagrada. Działanie tego preparatu znają głównie osoby, mające kłopoty z zaparciami. Co jeszcze trzeba o niej wiedzieć? Czy efekty są dokładnie takie same jak innych środków przeczyszczających?
  3. Karczochy – właściwości, zastosowanie w kuchni
    Kategorie: Porady & Informacja

    Karczochy – właściwości, zastosowanie w kuchni

    Ponieważ karczochy są uprawiane głównie w basenie Morza Śródziemnego, dopiero od niedawna zyskały u nas popularność. Ciekawy wygląd i smak tej rośliny nie jest jedynym powodem, dla którego powinniśmy po nią sięgnąć. Karczochy charakteryzują się licznymi właściwościami zdrowotnymi.
  4. Inulina – właściwości, dawkowanie
    Kategorie: Porady & Informacja

    Inulina – właściwości, dawkowanie

    Od lat przyjęło się twierdzenie, że cukier jest kaloryczny, szkodliwy. Mimo to jest wielocukier, który nie tylko nie szkodzi, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych, a nawet pomaga schudnąć. Mowa o inulinie, którą możemy znaleźć m.in. w takich roślinach jak korzeń cykorii albo mniszek lekarski (zdjęcie obok). Coraz częściej pojawiają się głosy na temat tego, że inulina może być jednym z najważniejszych narzędzi w walce z otyłością i chorobami dietozależnymi.
  5. Chelat magnezu – czym jest i jak działa?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Chelat magnezu – czym jest i jak działa?

    Dieta większości z nas zawiera magnez, jednak jego ilość jest niewystarczająca, co z czasem skutkuje niedoborami. Zbyt mała ilość tego pierwiastka prowadzi do wystąpienia wielu poważnych chorób. W czołówce znajdują się choroby serca, cukrzyca, astma, a nawet depresja. Często pojawiają się też skurcze i bóle mięśni. Dlatego też suplementacja magnezu jest wskazana dla niemal każdej osoby. Sprawę komplikuje fakt, że magnez może przybierać różną formę, nie zawsze w równym stopniu przyswajalną. Od pewnego czasu popularny jest chelat magnezu. Czy to właśnie on stanowi najlepszy wybór?
  6. Smażenie na oliwie – czy oliwa jest dobra do smażenia?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Smażenie na oliwie – czy oliwa jest dobra do smażenia?

    Niektóre produkty spożywcze są cenione i odradzane jednocześnie. Tak jest z oliwą z oliwek. Podkreśla się jej prozdrowotne właściwości, zawartość licznych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z drugiej strony smażenie na oliwie uważa się za szkodliwe. Czy tak jest w rzeczywistości?
  7. Komosa ryżowa - quinoa do jakich dań będzie dobra?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Komosa ryżowa - quinoa do jakich dań będzie dobra?

    Odkąd wzrosła popularność zdrowego odżywiania, coraz więcej powstaje książek kulinarnych zawierających wskazówki i przepisy na zdrowe dania. Część składników do niedawna nie była w ogóle znana w Polsce, a teraz pojawia się w wielu potrawach. Komosa ryżowa, inaczej quinoa właśnie do nich należy.
  8. Kasza jaglana - najciekawsze produkty
    Kategorie: Porady & Informacja

    Kasza jaglana - najciekawsze produkty

    Kasza jaglana nie jest niczym nowym. Podobnie jak wiedza o jej właściwościach zdrowotnych. A jednak pomimo świadomości jej walorów, nie każdy po nią sięga. Jednak kasza jaglana to przepisy z tylu różnych kategorii, że wystarczy pokusić się o nieco eksperymentowania, by znaleźć potrawy, które najlepiej wpasują się w gusta kulinarne.
  9. Kardamon - jak stosować, skąd pochodzi?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Kardamon - jak stosować, skąd pochodzi?

    Intensywny smak o lekko korzennym zapachu, częsty dodatek do herbaty, kawy, bożonarodzeniowych ciasteczek. Kardamon, bo o nim mowa, jest przyprawą, którą znali już Egipcjanie. Obecnie najwięcej kardamonu wykorzystuje się w krajach arabskich. W Europie prym pod tym względem wiodą Szwedzi i Norwegowie. Kardamon, jak go stosować i dlaczego warto?
  10. Suplementy diety - czy warto?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Suplementy diety - czy warto?

    Popularne, łatwo dostępne, o cudownych właściwościach. Suplementy diety znajdziemy nie tylko w aptekach, ale w większości sklepów. Reklamy zewsząd nas atakują, że przyjmowanie suplementów jest niezbędne, jeśli chcemy zachować zdrowie. Czy faktycznie mają aż tak dobry wpływ na nas? Czym są suplementy diety i kiedy rzeczywiście warto po nie sięgnąć?

Elementy 21 do 30 z ogólnych 72

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.