Informacja

Informacje na tematy związane z odżywianiem i produktami w sklepie. Kategoria prezentująca zebrane przez nas informacje.

  1. Soczewica żółta - właściwości i przygotowanie
    Kategorie: Porady & Informacja

    Soczewica żółta - właściwości i przygotowanie

    Często produktów z grupy super food poszukuje się daleko, tymczasem wśród łatwo dostępnych artykułów znajdziemy wiele takich, które są pełnowartościowe i smaczne. Przykładem jest soczewica, będąca częstym składnikiem potraw wegetariańskich. Jednak jest ona polecana nie tylko osobom, które zdecydowały się na dietę wegańską.
  2. Błonnik witalny jak stosować? Jakie właściwości ma błonnik witalny?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Błonnik witalny jak stosować? Jakie właściwości ma błonnik witalny?

    Wzrost popularności zdrowego stylu życia, niesie za sobą zmiany w wielu płaszczyznach. W tym zmienia się podejście do aktywności fizycznej i odżywiania. Coraz powszechniejsze stają się też różnego rodzaju suplementy diety. Mają one dostarczyć do naszego organizmu deficytowych składników odżywczych i wspierać poszczególne procesy. Najchętniej sięga się po te, które mają sprzyjać odchudzaniu i szybszemu metabolizmowi. Wśród nich wymieniany jest błonnik witalny, jak go stosować?
  3. Catuaba - eko-afrodyzjak?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Catuaba - eko-afrodyzjak?

    Wśród produktów spożywczych, które stanowią nowość, a jednocześnie bardzo szybko zyskują na popularności, jest catuaba. Jest to nazwa ogólna dla mieszanek, które pozyskuje się z drzew Trichilla catigua i także Erythroxylum vaccinifolium. Zrobiony z ich udziałem napar, czasem nazywa się herbatą, choć wcale nią nie jest. Kiedy warto sięgnąć po ten napój?
  4. Miód nawłociowy - krótka charakterystyka
    Kategorie: Porady & Informacja

    Miód nawłociowy - krótka charakterystyka

    Słyszeliście o miodzie nawłociowym? Jest dość rzadko spotykanym miodem. Powstaje z nektaru kwiatów nawłoci. Charakteryzuje się słodkim smakiem choć wyczuć w nim można kwaskowo - gorzką nutkę. Szybko krystalizuje i tworzy delikatną, kremową konsystencję łatwą do rozsmarowania. Miód nawłociowy cechuje się wysokimi właściwościami antybiotycznymi i ma bardzo korzystny wpływ na ludzki organizm.
  5. Ryż czerwony - nowość na naszych stołach
    Kategorie: Porady & Informacja

    Ryż czerwony - nowość na naszych stołach

    Ryż jest jednym z tych rodzajów zbóż, które spożywa się w niemal wszystkich regionach świata. Jest w różnych odmianach, a każda z nich wyróżnia się pod względem smaku i wartości odżywczych. W polskiej kuchni najbardziej popularny jest ryż biały, ale jakby dokładniej przyjrzeć się rodzajom ryżu, jakie można kupić w sklepach, barwne ziarenka są dla naszego zdrowia cenniejsze. Jedną z odmian, w które warto zaopatrzyć swoją kuchnię jest ryż czerwony. Czym się wyróżnia?
  6. Jagoda Acai - pochodzenie, właściwości i pozyskiwanie
    Kategorie: Porady & Informacja

    Jagoda Acai - pochodzenie, właściwości i pozyskiwanie

    Prozdrowotny tryb życia odgrywa coraz większą rolę. Z tego względu ludzie szukają kolejnych produktów spożywczych, zawierających jak najwięcej składników odżywczych. Jednym z owoców, które przez wzgląd na swoje walory smakowe i skład cieszą się rosnącą popularnością, są jagody Acai.
  7. Skąd pochodzi kakao? Jak wpływa na organizm? - Wszystko co musisz wiedzieć o kakao
    Kategorie: Porady & Informacja

    Skąd pochodzi kakao? Jak wpływa na organizm? - Wszystko co musisz wiedzieć o kakao

    Większość z nas kocha czekoladę. Uwielbiamy jej smak, ale kaloryczność już niekoniecznie. Nie jest ona uważana za zdrową, a jednak zawiera coś, co posiada ogromną dawkę antyoksydantów – kakao. Czekolada też może mieć wartości odżywcze, ale to jest zależne od tego jaki jest jej skład. Skąd pochodzi kakao i co o nim wiesz?
  8. Pyłek kwiatowy - pszczeli, naturalny superfoods
    Kategorie: Porady & Informacja

    Pyłek kwiatowy - pszczeli, naturalny superfoods

    Pyłek kwiatowy, zwany inaczej obnóżem pszczelim to pyłek zebrany przez pszczoły z pylników kwiatowych roślin zielonych i drzew, wymieszany z niewielką ilością pszczelej śliny oraz nektarem. W postaci obnóży pszczoły przenoszą go do ula w koszyczkach znajdujących się na trzeciej, tylnej parze nóg. Pyłek w formie obnóży pozyskuje się za pomocą poławiaczy pyłku i po wysuszeniu stanowi on surowiec farmaceutyczny, spożywczy i kosmetyczny.
  9. Yerba mate - właściwości, pochodzenie, wytwarzanie
    Kategorie: Porady & Informacja

    Yerba mate - właściwości, pochodzenie, wytwarzanie

    Na całym świecie yerba mate ma miliony zwolenników, nic więc dziwnego, że napój ten dotarł także do Polski. Jego popularność w naszym kraju wciąż rośnie. Osoby, które na dobre się w nim rozsmakowały poszły o krok dalej i wyposażyły się w specjalne naczynie wykonane z drewna, ceramiki bądź tykwy, tworząc tym samym cały rytuał. Jedni pokochali yerbę za jej niepowtarzalny smak, drudzy za wyjątkowe właściwości prozdrowotne. A czym tak naprawdę jest yerba mate i jakie korzyści czerpiemy z jej picia?
  10. Kategorie: Porady & Informacja

    Awokado - właściwości, wartości odżywcze, zastosowania w kuchni

    Od wieków awokado było owocem cenionym w Ameryce Środkowej. Jednak jego walory nie kończą się na charakterystycznym smaku meksykańskiego guacamole. Chociaż do Europy dotarło znacznie później, szybko zostało docenione, zarówno jak składnik wyśmienitych dań, jak i owoc o niezwykłych właściwościach odżywczych.

Elementy 41 do 50 z ogólnych 72

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.