Zielona kawa – jakie ma właściwości i jak ją pić?

O zielonej kawie w ostatnich latach zrobiło się dosyć głośno. Ma ona znacznie więcej prozdrowotnych właściwości niż palona. Mówi się też o jej właściwościach odchudzających. Ile w tym jest prawdy?

Po zieloną kawę sięgają najczęściej te osoby, które lubią kawę, ale zwykła palona kawa ma dla nich szkodliwe działanie. Drugą grupą są osoby, które szukają i testują różne sposoby na to, by zrzucić zbędne kilogramy.

Czym właściwie jest zielona kawa?

Podobnie jak powszechnie dostępną kawę paloną, kawę zieloną pozyskuje się z drzewa kawowego. Kilka razy w roku drzewo kwitnie, a jego owocem są czerwone jagody. To właśnie one przez późniejszą obróbkę przekształcają się w kawę, jaką znamy. Zieloną kawę możemy spotkać również pod nazwą kawa surowa. Zalicza się ją do grupy produktów wchodzących w skład żywności funkcjonalnej. Przede wszystkim zielona kawa to nasiona, które nie zostały poddane obróbce termicznej. Zwykła kawa powstanie poprzez palenie nasion, skąd jej czarny kolor. Aromat jest charakterystyczny i intensywny, a smakosze kawy nie mogą się bez niego obyć. Jednak za cenę tego aromatu i smaku, traci się wiele składników odżywczych. Zielona kawa ma właściwości zdrowotnych znacznie więcej. Paradoksalnie pomimo tego, że kawa zielona nie jest poddana obróbce, to wbrew nazwie nie zawsze jej nasiona są idealnie zielone.

Moc prozdrowotnych właściwości

To, za co tak lubiana jest zielona kawa to właściwości. Przede wszystkim podkreśla się obecność kwasu chlotogenowego, a co za tym idzie, będzie wspierać odchudzanie. Związek ten często pojawia się w preparatach na odchudzanie. Jest to jeden z najważniejszych powodów, dla których popularność zielonej kawy tak drastycznie rośnie. Nie jest ona cudownym środkiem na odchudzanie, ale może przyspieszyć cały proces. Pod warunkiem, że jednocześnie wprowadzi się inne zmiany w stylu życia.

Oprócz tego na uwagę zasługują witaminy z grupy B, polifenole, kwas foliowy i salicylowy, a także sole mineralne, jak wapń, magnez, fosfor, czy żelazo. Tak bogaty skład sprawia, że m.in. zmniejsza się apetyt, reguluje poziom cholesterolu we krwi, zmniejsza się ilość wolnych rodników i uczucie zmęczenia organizmu.

Jak pić zieloną kawę?

Jedno z pytań, jakie rodzi się przy okazji tego, kiedy tematem jest zielona kawa to jak pić, by była smaczna i przyniosła korzyści zdrowotne? Idąc do sklepu, można znaleźć dwa typy produktów. Zieloną kawę można znaleźć w formie proszku lub całych ziaren. Jeśli kupuje się ziarna, trzeba je rozdrobnić. Do kubka o pojemności 250 ml wsypuje się dwie łyżeczki i zalewa wodą o temperaturze 85-90 stopni. Sam napar można pić w ten sam sposób jak zwykłą czarną kawę. Według własnych upodobań. Można do niej dodać cukier, cynamon lub inny składnik podkreślający smak.

Wydawałoby się, że kawa zielona jest w takim razie nieszkodliwa. Mimo to zaleca się, by nie przekraczać dwóch filiżanek w ciągu dnia. Poza tym jest grupa osób, która w ogóle powinna zaniechać jej spożycia. Przede wszystkim są to osoby mające kłopoty z sercem, kobiety ciężarne i karmiące oraz dzieci.