
Podawałam już na blogu przepis na sałatkę z pieczonych buraczków, więc dzisiaj przychodzi pora na zupę krem:
ZUPA KREM Z PIECZONYCH BURACZKÓW
SKŁADNIKI:
- 4 duże upieczone buraczki,
- 2 ząbki świeżego czosnku BIO,
- świeży imbir BIO, około 2 cm (zamiennie mielony Eko imbir),
- 1 puszka mleczka kokosowego BIO,
- 1,5 szkl. wody,
- 2 łyżki soku z cytryny świeże BIO,
- 1 łyżeczka białej soli kłodawskiej,
- Eko pieprz czarny,
- Eko chili,
- natka pietruszki (zamiennie suszona Eko natka pietruszki),
- 1 łyżka oleju kokosowego bezwonnego BIO.

PRZYGOTOWANIE:
Czosnek i imbir drobno posiekać i przysmażyć w garnku na 1 łyżce oleju kokosowego. Upieczone buraczki, obrać, pokroić w plasterki i po minucie dorzucić do czosnku i imbiru.
Warzywa wymieszać dokładnie i po chwili zalać mleczkiem kokosowym oraz wrzącą wodą. Zupę przyprawić solą i gotować na małym ogniu przez około 15 min. Po tym czasie całość zblendować, doprawić do smaku sokiem z cytryny, szczyptą chili i najlepiej, świeżo zmielonym pieprzem.