Zupa z pieczonej dyni

Więęęcej dyni!

Jeśli upiekliście więcej dyni (wg poprzedniego wpisu) i zostało Wam jeszcze trochę, to mam kolejną propozycję: oto zupa z pieczonej dyni. Jest słodko-pikantna i dzięki kompozycji aromatycznych przypraw wspaniale rozgrzewa. W dodatku, jeśli mamy pure z dyni, przygotowuje się ją błyskawicznie.

SKŁADNIKI:

PRZYGOTOWANIE:

Cebulę i czosnek drobno posiekać i przysmażyć w garnku na olejku kokosowym. Dodać obrane, pokrojone, surowe ziemniaki. Przyprawić warzywa kurkumą, curry i ostrą papryką. Smażyć całość przez kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie zalać  bulionem warzywnym i gotować około 10-15 min., aż ziemniaki będą miękkie. Dodać pure z dyni oraz starty imbir i ponownie doprowadzić do wrzenia. Na koniec wlać puszkę mleczka kokosowego i dokładnie wymieszać. Doprawić zupę solą, pieprzem i zblendować.
Proponuję podawać zupę z uprażonymi nasionami dyni i kilkoma kroplami oleju dyniowego.

Smacznego!