Guma guar – właściwości i zastosowanie

Pomaga czy szkodzi? To pytanie dotyczy wielu składników diety, czy kosmetyków. Jednym z dodatków wzbudzających duże kontrowersje jest guma guar. Właściwości tego związku, to przede wszystkim zagęszczanie. Co jeszcze trzeba o nim wiedzieć?

Na jej obecność w składzie zwracają uwagę przede wszystkim osoby, które chcą się zdrowo odżywiać. Jest ona popularna wśród tych, którzy chcą zgubić zbędne kilogramy i mieć smukłą sylwetkę. Jednak najczęściej, guma guar jest spotykana w różnych produktach znajdujących się na sklepowych półkach. Wszystkie produkty spożywcze, które mają dłuższy termin przydatności i są przetworzone, zawierają emulgatory. Jednym z nich jest właśnie guma guar. Wszystko, co w składzie produktów jest określane jako „E”, budzi niechęć i mamy przekonanie, że jest to szkodliwe. Czy z gumą guar też tak jest?

Czym jest guma guar?

Pomimo tego, że guma guar ma właściwości emulgujące, jest związkiem naturalnym. Należy do grupy polisacharydów i w przemyśle stosuje się ją od wielu lat. Na opakowaniu będzie się kryła pod nazwą E 412. Guma guar jest pochodzenia roślinnego i pozyskuje się ją ze strączkowej rośliny Cyamopsis tetragonoloba, rosnącej w Indiach i niektórych rejonach USA. Ma ona wśród właściwości ma rozpuszczalność w wodzie i przypomina rozpuszczalny błonnik pokarmowy. Jest to odpowiedź na to, dlaczego interesują się nią osoby chcące zgubić zbędne kilogramy. Poza tym, że wzmacnia uczucie sytości, może działać przeczyszczająco.

Szkodzi czy pomaga?

Guma guar jest uznawana za bezpieczną dla naszego zdrowia, jeśli jest w odpowiednich ilościach. Wspomniane wyżej właściwości doskonale wspierają odchudzanie. Do tego łatwiej o namnażanie dobrych bakterii przez utrzymanie prawidłowego pH w jelitach. Zostało udowodnione, że guma guar działa antynowotworowo i antywirusowo. Ze względu na właściwości przeczyszczające, będzie pomocna przy zaparciach. Gumę guar można również dodać do potrawy, aby się zagęściła.

Szkodliwość gumy guar jest postrzegana głównie przez pryzmat jej przedawkowania. Wtedy też mogą wystąpić takie dolegliwości jak mdłości, biegunka, wzdęcia. Nie ma oficjalnego stanowiska, jaka ilość jest optymalna, więc należy zdać się na rozsądek. Decydując się na zakup gumy guar w proszku do własnego użytku, należy zaopatrzyć się w nią tylko w sprawdzonym sklepie ze zdrową żywnością.

Do czego używa się gumy guar?

Guma guar na większą skalę zaczęła być wykorzystywana po II wojnie światowej. Właśnie wtedy ją doceniono i zaczęto wykorzystywać w przemyśle. Najpowszechniej jest obecna w przemyśle spożywczym. Znajduje się w takich produktach jak musztarda, majonez, ketchup, pieczywo, lody, żelki, galaretki, jogurty i sery. Na tym jednak nie koniec. Została ona doceniona przez przemysł kosmetyczny, dlatego może pojawić się w składzie szamponów, czy past do zębów, gdzie odpowiada za pożądaną konsystencję piany. Także przemysł farmaceutyczny dostrzegł walory zastosowania gumy guar. W tym przypadku jest odpowiedzialna m.in. za spowolnienie uwalniania leków.