Porady
- O zielonej kawie w ostatnich latach zrobiło się dosyć głośno. Ma ona znacznie więcej prozdrowotnych właściwości niż palona. Mówi się też o jej właściwościach odchudzających. Ile w tym jest prawdy?
- Oregano najczęściej postrzega się jako przyprawę, która nadaje smak i aromat potrawom. Ci, którzy interesują się nieco ziołolecznictwem i medycyną naturalną, podkreślają także jego właściwości prozdrowotne. W odpowiednich dawkach, dzięki oregano można pomóc sobie z wieloma dolegliwościami, ale są też skutki uboczne, które nakazują zachować ostrożność.
- Kategorie: Porady & Informacja
Jak uprażyć sezam?
Sezam kojarzy się głównie z daniami azjatyckimi, którym nadaje lekko orzechowy aromat. Sezam jest najważniejszym składnikiem pasty tahini, którą dodaje się do popularnej chałwy i humusu. Jednak warto go docenić nie tylko ze względu na walory smakowe. Jego bogaty skład sprawia, że wybierając sezam, wspieramy nasze zdrowie. - Szafran jest jedną z tych przypraw, która dzisiaj w wielu kuchniach jest wciąż niedoceniana. Doda jedzeniu specyficznego aromatu, ale nie jest to jedyne, za co się ceni szafran. Był stosowany już przez Greków i Sumerów, i to nie tylko do gotowania. Poza walorami smakowymi zwracali uwagę na liczne właściwości lecznicze. Kiedy i do czego używamy szafranu, żeby czerpać jak najwięcej korzyści?
- Skóra niemowlaków, alergików i posiadaczy cery ze skłonnością do podrażnień, nie może być pielęgnowana z użyciem zwykłych preparatów. Kosmetyki zawierające konserwanty, substancje zapachowe, czy barwniki mogą wywołać podrażnienia, dyskomfort. Z myślą o osobach, które szczególnie muszą uważać, powstały kosmetyki hipoalergiczne.
- Kategorie: Porady & Informacja
Czy masło orzechowe tuczy?
Obecność orzechów w diecie zdaniem dietetyków jest obowiązkowa. Mają wiele cennych składników odżywczych i poprawiają pracę mózgu. Osoby, które lubią orzechy i słodycze, chętnie sięgają po masło orzechowe. Jednak mówi się o jego kaloryczności, a to kłóci się z dbałością o smukłą sylwetkę. Ale czy jest to prawdą, czy masło orzechowe tuczy? - Dietetycy od lat podkreślają istotność nasion i pestek w naszej diecie. Wydawałoby się, że mamy duży wybór, a jednak odkrywamy coraz to nowe dobrodziejstwa natury. Są produkty spożywcze, które do niedawna nie były u nas znane, a zyskują dużą popularność. Przykładem są orzechy brazylijskie. Poza tym, że są smaczne, ich spożywanie niesie liczne korzyści dla naszego zdrowia.
- Fanom kuchni japońskiej na pewno nie trzeba przedstawiać zupy miso. Jest ona jednym ze sztandarowych dań Japonii. Poza tym, że jest smaczna, zupa miso ma właściwości, które skłaniają do tego, by potraktować ją jako wyjątkowo zdrowy posiłek.
- Pokrzywa jest jedną z najpowszechniejszych w naszym kraju roślin. Niestety obecnie nie docenia się w pełni jej walorów. Tymczasem w medycynie ludowej była obecna już w starożytności. Najczęściej z pokrzywy robi się herbatę lub soki. Jakie sok z pokrzywy ma właściwości i kiedy warto po niego sięgnąć?
- Kategorie: Porady & Informacja
Guma guar – właściwości i zastosowanie
Pomaga czy szkodzi? To pytanie dotyczy wielu składników diety, czy kosmetyków. Jednym z dodatków wzbudzających duże kontrowersje jest guma guar. Właściwości tego związku, to przede wszystkim zagęszczanie. Co jeszcze trzeba o nim wiedzieć?
Strona
- Strona Poprzednie
- Strona 1
- Aktualnie czytasz stronę 2
- Strona 3
- Strona 4
- Strona 5
- ...
- Strona 7
- Strona Następne