Porady

  1. Cascara Sagrada - działanie i zastosowania
    Kategorie: Porady & Informacja

    Cascara Sagrada - działanie i zastosowania

    Wśród różnych suplementów obecnych na aptecznych półkach, znajduje się Cascara Sagrada. Działanie tego preparatu znają głównie osoby, mające kłopoty z zaparciami. Co jeszcze trzeba o niej wiedzieć? Czy efekty są dokładnie takie same jak innych środków przeczyszczających?
  2. Karczochy – właściwości, zastosowanie w kuchni
    Kategorie: Porady & Informacja

    Karczochy – właściwości, zastosowanie w kuchni

    Ponieważ karczochy są uprawiane głównie w basenie Morza Śródziemnego, dopiero od niedawna zyskały u nas popularność. Ciekawy wygląd i smak tej rośliny nie jest jedynym powodem, dla którego powinniśmy po nią sięgnąć. Karczochy charakteryzują się licznymi właściwościami zdrowotnymi.
  3. Inulina – właściwości, dawkowanie
    Kategorie: Porady & Informacja

    Inulina – właściwości, dawkowanie

    Od lat przyjęło się twierdzenie, że cukier jest kaloryczny, szkodliwy. Mimo to jest wielocukier, który nie tylko nie szkodzi, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych, a nawet pomaga schudnąć. Mowa o inulinie, którą możemy znaleźć m.in. w takich roślinach jak korzeń cykorii albo mniszek lekarski (zdjęcie obok). Coraz częściej pojawiają się głosy na temat tego, że inulina może być jednym z najważniejszych narzędzi w walce z otyłością i chorobami dietozależnymi.
  4. Chelat magnezu – czym jest i jak działa?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Chelat magnezu – czym jest i jak działa?

    Dieta większości z nas zawiera magnez, jednak jego ilość jest niewystarczająca, co z czasem skutkuje niedoborami. Zbyt mała ilość tego pierwiastka prowadzi do wystąpienia wielu poważnych chorób. W czołówce znajdują się choroby serca, cukrzyca, astma, a nawet depresja. Często pojawiają się też skurcze i bóle mięśni. Dlatego też suplementacja magnezu jest wskazana dla niemal każdej osoby. Sprawę komplikuje fakt, że magnez może przybierać różną formę, nie zawsze w równym stopniu przyswajalną. Od pewnego czasu popularny jest chelat magnezu. Czy to właśnie on stanowi najlepszy wybór?
  5. Smażenie na oliwie – czy oliwa jest dobra do smażenia?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Smażenie na oliwie – czy oliwa jest dobra do smażenia?

    Niektóre produkty spożywcze są cenione i odradzane jednocześnie. Tak jest z oliwą z oliwek. Podkreśla się jej prozdrowotne właściwości, zawartość licznych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z drugiej strony smażenie na oliwie uważa się za szkodliwe. Czy tak jest w rzeczywistości?
  6. Komosa ryżowa - quinoa do jakich dań będzie dobra?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Komosa ryżowa - quinoa do jakich dań będzie dobra?

    Odkąd wzrosła popularność zdrowego odżywiania, coraz więcej powstaje książek kulinarnych zawierających wskazówki i przepisy na zdrowe dania. Część składników do niedawna nie była w ogóle znana w Polsce, a teraz pojawia się w wielu potrawach. Komosa ryżowa, inaczej quinoa właśnie do nich należy.
  7. Kasza jaglana - najciekawsze produkty
    Kategorie: Porady & Informacja

    Kasza jaglana - najciekawsze produkty

    Kasza jaglana nie jest niczym nowym. Podobnie jak wiedza o jej właściwościach zdrowotnych. A jednak pomimo świadomości jej walorów, nie każdy po nią sięga. Jednak kasza jaglana to przepisy z tylu różnych kategorii, że wystarczy pokusić się o nieco eksperymentowania, by znaleźć potrawy, które najlepiej wpasują się w gusta kulinarne.
  8. Kardamon - jak stosować, skąd pochodzi?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Kardamon - jak stosować, skąd pochodzi?

    Intensywny smak o lekko korzennym zapachu, częsty dodatek do herbaty, kawy, bożonarodzeniowych ciasteczek. Kardamon, bo o nim mowa, jest przyprawą, którą znali już Egipcjanie. Obecnie najwięcej kardamonu wykorzystuje się w krajach arabskich. W Europie prym pod tym względem wiodą Szwedzi i Norwegowie. Kardamon, jak go stosować i dlaczego warto?
  9. Suplementy diety - czy warto?
    Kategorie: Porady & Informacja

    Suplementy diety - czy warto?

    Popularne, łatwo dostępne, o cudownych właściwościach. Suplementy diety znajdziemy nie tylko w aptekach, ale w większości sklepów. Reklamy zewsząd nas atakują, że przyjmowanie suplementów jest niezbędne, jeśli chcemy zachować zdrowie. Czy faktycznie mają aż tak dobry wpływ na nas? Czym są suplementy diety i kiedy rzeczywiście warto po nie sięgnąć?
  10. Jak zrobić powidła śliwkowe? - Garść porad
    Kategorie: Przetwory & Porady

    Jak zrobić powidła śliwkowe? - Garść porad

    Wraz z końcem lata, nadchodzi sezon na przetwory i robienie pysznych zapasów na zimę. Co roku dużą popularnością cieszą się powidła śliwkowe, które później można wykorzystać nie tylko do smarowania kanapek. Będą świetne, by pokryć nimi naleśniki lub jako dodatek do świątecznego piernika. Słodkie i aromatyczne konfitury śliwkowe są uwielbiane przez dzieci i dorosłych.

Elementy 21 do 30 z ogólnych 67

Co to jest? Zaznacz "Zapamiętaj mnie", aby mieć dostęp do swojego koszyka na tym komputerze bez potrzeby logowania.