Porady
- Wśród różnych suplementów obecnych na aptecznych półkach, znajduje się Cascara Sagrada. Działanie tego preparatu znają głównie osoby, mające kłopoty z zaparciami. Co jeszcze trzeba o niej wiedzieć? Czy efekty są dokładnie takie same jak innych środków przeczyszczających?
- Ponieważ karczochy są uprawiane głównie w basenie Morza Śródziemnego, dopiero od niedawna zyskały u nas popularność. Ciekawy wygląd i smak tej rośliny nie jest jedynym powodem, dla którego powinniśmy po nią sięgnąć. Karczochy charakteryzują się licznymi właściwościami zdrowotnymi.
- Kategorie: Porady & Informacja
Inulina – właściwości, dawkowanie
Od lat przyjęło się twierdzenie, że cukier jest kaloryczny, szkodliwy. Mimo to jest wielocukier, który nie tylko nie szkodzi, ale także ma wiele właściwości zdrowotnych, a nawet pomaga schudnąć. Mowa o inulinie, którą możemy znaleźć m.in. w takich roślinach jak korzeń cykorii albo mniszek lekarski (zdjęcie obok). Coraz częściej pojawiają się głosy na temat tego, że inulina może być jednym z najważniejszych narzędzi w walce z otyłością i chorobami dietozależnymi. - Kategorie: Porady & Informacja
Chelat magnezu – czym jest i jak działa?
Dieta większości z nas zawiera magnez, jednak jego ilość jest niewystarczająca, co z czasem skutkuje niedoborami. Zbyt mała ilość tego pierwiastka prowadzi do wystąpienia wielu poważnych chorób. W czołówce znajdują się choroby serca, cukrzyca, astma, a nawet depresja. Często pojawiają się też skurcze i bóle mięśni. Dlatego też suplementacja magnezu jest wskazana dla niemal każdej osoby. Sprawę komplikuje fakt, że magnez może przybierać różną formę, nie zawsze w równym stopniu przyswajalną. Od pewnego czasu popularny jest chelat magnezu. Czy to właśnie on stanowi najlepszy wybór? - Niektóre produkty spożywcze są cenione i odradzane jednocześnie. Tak jest z oliwą z oliwek. Podkreśla się jej prozdrowotne właściwości, zawartość licznych witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Z drugiej strony smażenie na oliwie uważa się za szkodliwe. Czy tak jest w rzeczywistości?
- Odkąd wzrosła popularność zdrowego odżywiania, coraz więcej powstaje książek kulinarnych zawierających wskazówki i przepisy na zdrowe dania. Część składników do niedawna nie była w ogóle znana w Polsce, a teraz pojawia się w wielu potrawach. Komosa ryżowa, inaczej quinoa właśnie do nich należy.
- Kategorie: Porady & Informacja
Kasza jaglana - najciekawsze produkty
Kasza jaglana nie jest niczym nowym. Podobnie jak wiedza o jej właściwościach zdrowotnych. A jednak pomimo świadomości jej walorów, nie każdy po nią sięga. Jednak kasza jaglana to przepisy z tylu różnych kategorii, że wystarczy pokusić się o nieco eksperymentowania, by znaleźć potrawy, które najlepiej wpasują się w gusta kulinarne. - Kategorie: Porady & Informacja
Kardamon - jak stosować, skąd pochodzi?
Intensywny smak o lekko korzennym zapachu, częsty dodatek do herbaty, kawy, bożonarodzeniowych ciasteczek. Kardamon, bo o nim mowa, jest przyprawą, którą znali już Egipcjanie. Obecnie najwięcej kardamonu wykorzystuje się w krajach arabskich. W Europie prym pod tym względem wiodą Szwedzi i Norwegowie. Kardamon, jak go stosować i dlaczego warto? - Kategorie: Porady & Informacja
Suplementy diety - czy warto?
Popularne, łatwo dostępne, o cudownych właściwościach. Suplementy diety znajdziemy nie tylko w aptekach, ale w większości sklepów. Reklamy zewsząd nas atakują, że przyjmowanie suplementów jest niezbędne, jeśli chcemy zachować zdrowie. Czy faktycznie mają aż tak dobry wpływ na nas? Czym są suplementy diety i kiedy rzeczywiście warto po nie sięgnąć? - Wraz z końcem lata, nadchodzi sezon na przetwory i robienie pysznych zapasów na zimę. Co roku dużą popularnością cieszą się powidła śliwkowe, które później można wykorzystać nie tylko do smarowania kanapek. Będą świetne, by pokryć nimi naleśniki lub jako dodatek do świątecznego piernika. Słodkie i aromatyczne konfitury śliwkowe są uwielbiane przez dzieci i dorosłych.
Strona
- Strona Poprzednie
- Strona 1
- Strona 2
- Aktualnie czytasz stronę 3
- Strona 4
- Strona 5
- ...
- Strona 7
- Strona Następne